Alfa Romeo Tonale

Twee nieuwe SUV’s van Alfa Romeo kunnen we verwachten volgens onlangs door de Italianen verstrekte informatie. Te beginnen eind volgend jaar met de Alfa Romeo Tonale. Deze compacte SUV valt in dezelfde categorie auto’s zoals bijvoorbeeld de Audi Q3, Volvo XC40 en BMW X2. Nieuw voor Alfa Romeo is dat de Tonale als plug-in hybride op de markt komt. De tweede nieuwe SUV volgt een jaar later en deze wordt nog compacter en volledig elektrisch. Volgens dezelfde informatie komt er geen opvolger voor de huidige Giulietta en de MiTo, waarvan de productie al gestopt is. Het aanbod van Alfa Romeo zal dan samen met de Stelvio in ieder geval bestaan uit 3 SUV’s, de sportsedan Giulia en de 4C Spider. Conclusie is dus dat de sedans worden vervangen door SUV’s, behalve de Giulia.

Is dat jammer? Nou nee, de markt vraagt er immers om en laten we eerlijk zijn, met de Stelvio heeft Alfa Romeo al bewezen dat ze uitstekende, potente, SUV’s kunnen maken. Komt bij dat de Alfa Romeo Tonale een beauty om te zien wordt. Op de autobeurs van Genève 2019 was het concept van deze auto het pronkstuk van de beurs. Recente, stiekem genomen, foto’s laten zien dat productieversie van de Tonale nauwelijks afwijkt van het concept.

Alfa Romeo Tonale   

Met de naamgeving gaat Alfa Romeo door op het pad dat ze ingeslagen zijn met de Stelvio; ook de Tonale is vernoemd naar een bergpas in de Italiaanse Alpen. De Tonale krijgt dezelfde stekkerhybridetechniek en onderstel als de Jeep Renegade 4×4 E, die begin 2020 op de markt komt. 

Alfa Romeo maakt sportieve, mooie en fantastisch sturende auto’s, we kijken dan ook met spanning uit naar de introductie van de Tonale. 

De buitenkant

De definitieve uitvoering van de Tonale lijkt als twee druppels water op de auto die op de beurs van Genève 2019 stond. Op de foto’s bij dit bericht kun je dat zien. De rode Tonale is de conceptuitvoering, de zilverkleurige de productie uitvoering. Dit laatste dan even onder voorbehoud, want het zijn geen officiële foto’s. Het design van de Tonale is schitterend te noemen. Duidelijk herkenbaar als een Alfa Romeo, met een aantal retro-elementen, zoals de driedelige koplampen die we eerder zagen op de 159, Brera en SZ en Spider. Op de foto’s van de zilverkleurige Tonale valt op dat de indeling van de koplampen afwijkt van die van het conceptmodel. 

De binnenkant

Er zijn nog geen foto’s van de definitieve uitvoering bekend. De concept Tonale heeft een 12.3-inch digitaal instrumentencluster en een 10.25-inch infotainment touchscreen. Het uiterst sfeervolle en comfortabele interieur is op de bestuurder georiënteerd en heeft een doorzichtige middenconsole met rode LED-verlichting. Verder zien we als materiaalgebruik onder andere alcantara en aluminium.  

De aandrijving

Volgens Alfa Romeo beschikt de vierwielaangedreven plug-in hybrid over de nieuwe 1.3-liter FireFly viercilinder benzinemotor die gekoppeld is aan de voorwielen en een elektromotor die gekoppeld is aan de achterwielen.  Het systeemvermogen ligt op 190 of 240 pk. De elektromotor geeft de Tonale de mogelijkheid om 50 kilometer geheel elektrisch te rijden, de topsnelheid is dan beperkt tot 130 km/u. De sprint van 0 naar 100 km/h is in minder dan 7 seconden te doen.

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!