Abonnement opzeggen, wat zijn de regels?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: een abonnement opzeggen, wat zijn de regels? Studente Liza wilde haar fitness school abonnement opzeggen, maar het ging moeilijker dan gedacht. Liza was erg sceptisch over “de regels van opzegging” die haar werden medegedeeld en vroeg Miss Legal om hulp.

Voordelig abonnement

Net als Liza, ken jij het ook vastwel. Je sluit een voordelig abonnement of een lidmaatschap af op bijvoorbeeld een leuk tijdschrift of bij de sportschool en voor je het weet wordt het met een jaar verlengd (tegen een nieuwe, hogere prijs uiteraard). Mag dit nu zomaar?

Aangezien niet alleen Liza, maar ook ieder van ons in een soortgelijke situatie terecht kan komen, hebben we besloten om de belangrijkste regels met betrekking tot het opzeggen van een abonnement voor je op een rij te zetten. Het is belangrijk om eerst te achterhalen of jouw lidmaatschap voor bepaalde- of onbepaalde tijd is gesloten.

Abonnement voor bepaalde tijd

Een abonnement dat voor bepaalde tijd is afgesloten, bijvoorbeeld voor de duur van 1 jaar met een duidelijke einddatum, mag na afloop in de meeste gevallen stilzwijgend worden verlengd. Dit is alleen mogelijk als het abonnement wordt omgezet in een contract voor onbepaalde duur, zonder einddatum. Een abonnement voor één jaar, mag dus niet voor weer één jaar worden verlengd. Verder moet het bedrijf van te voren (bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden) hebben aangegeven dat het abonnement zal doorlopen na afloop van de eerste contractsperiode. Neem daarom goed de voorwaarden door! Wanneer je een lidmaatschap voor bepaalde tijd eerder wilt opzeggen dan de einddatum, moet je hiervoor vaak een vergoeding betalen. In de algemene voorwaarden vind je hierover meer informatie.

Abonnement voor onbepaalde tijd

Wil je je abonnement voor onbepaalde tijd opzeggen? Dan mag je dat doen op dezelfde manier als hoe je het hebt afgesloten. Ben je bijvoorbeeld lid geworden van de sportschool door je bij de balie in te schrijven? Dan mag je je abonnement opzeggen bij deze balie. De sportschool mag je in dat geval nooit dwingen om een brief te sturen naar hun postadres.

Verder mag je het per iedere datum opzeggen. Dus niet, zoals veel bedrijven zeggen, per de eerste van de volgende maand. Opzeggen moet op iedere dag van de maand kunnen. Je abonnement eindigt dan maximaal één maand later.

Bij tijdschriften en dag-, en weekbladen ligt het net even anders. Deze mogen wel stilzwijgend verlengd worden, maar dan voor maximaal drie maanden. De opzegtermijn is afhankelijk van hoe vaak het blad of tijdschrift verschijnt en varieert tussen de één en drie maanden.

Een proefabonnement

Een proefabonnement mag nooit verlengd worden. Opzeggen van dit abonnement is dus nooit nodig!

Tips van Miss Legal

  • Kijk altijd even in de algemene voorwaarden wat de opzegtermijn is en
    of deze overeenkomt met bovenstaande regels;
  • Vraag altijd om een schriftelijk bewijs van de opzegging. Wordt dit
    niet gegeven vraag dan altijd de naam van de persoon waar je het bij hebt opgezegd en mail zelf bevestiging naar je sportschool;
  • Noteer bij het aangaan van het abonnement in je agenda wanneer je moet opzeggen.

Vragen?

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe we je kunnen helpen.

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!