cardiotraining

5 x de beste cardiotraining

Cardiotraining, het is goed voor je, maar wat houdt het eigenlijk in? Kort gezegd is cardio alles waarvan je hart sneller gaat kloppen. Het helpt je om gewicht te verliezen, het verkleint de kans op hartaandoeningen en het verlaagt stress. Cardio is misschien minder leuk, maar wel heel goed voor je. Wij delen in dit artikel de 5 beste manieren van cardiotraining. Welke is jouw favoriet? 

1. Hardlopen

De meest simpele vormen van cardio is hardlopen. En dan het liefst buiten en niet binnen op een loopband. Het maakt volgens fitness-experts namelijk wel degelijk uit of jij beweegt ten opzichte van je ondergrond of de ondergrond ten opzichte van jou. Het advies is om dit drie keer per week zo’n halfuurtje vol te houden. Dit is volgens onderzoek effectiever dan lange duurtrainingen. Tempolopen en intervaltraining zorgen daarnaast voor de nodige variatie en houden je trainingen leuk. Geen idee hoe je hiermee moet beginnen? Wij schreven onlangs een artikel speciaal voor de dames onder ons die willen beginnen met hardlopen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

2. De crosstrainer

De crosstrainer is inmiddels uitgegroeid tot het populairste apparaat in de sportschool voor cardiotraining. En dit heeft een legitieme reden: je traint er namelijk tegelijkertijd je onder- en je bovenlijf mee. Je kunt het oefenen erop variëren door bijvoorbeeld achterwaarts te peddelen en je spieren van je onderlijf zo op een andere manier in te zetten. Door de weerstand te verhogen kun je de intensiteit van je training opschroeven en zo doe je niet alleen aan cardiotraining om je uithoudingsvermogen te verbeteren, maar ook aan krachttraining. Trainen op een lagere weerstand is daarentegen weer goed voor het trainen van je snelheid. En dat allemaal met slechts één apparaat.

Nog een belangrijk voordeel: het is de minst blessuregevoelige cardioworkout uit dit rijtje omdat het je knieën spaart. Je knieën hoeven je gewicht niet op te vangen en krijgen geen zware schokken te verduren.

Vind je het bewegen van je armen vervelend tijdens het peddelen van je voeten, dan is het trainen op een hometrainer eigenlijk net zo effectief. Je traint je onderlijf namelijk op precies dezelfde manier en je kunt ook op dit apparaat de intensiteit verhogen of verlagen, om juist meer op conditie of op kracht van je onderlijf te trainen. Het enige verschil is dat je je armen niet meebeweegt. Het is dus maar net wat jij prettiger vindt.

3. Boksen

Wij zijn persoonlijk groot fan van deze vorm van cardiotraining, heerlijk om even al je frustraties eruit te slaan. Je kunt sparren met een tegenstander, trainen op een zware bokszak of schaduwboksen. En denk nu niet dat je met boksen alleen je armen traint, wat dacht je van je buikspieren, je rugspieren en je beenspieren. Het is een fanatische vorm van cardio- en krachttraining voor het hele lichaam.

4. De roeimachine

Saai maar effectief: de roeimachine of roei-ergometer. Het is wat ons betreft een van de minst leuke cardio-apparaten in de sportschool, maar wel een van de meest effectieve. Het geeft je net zo’n goeie training voor je boven- als je onderlijf. Het eerste deel van de beweging train je vooral je onderlijf, het tweede deel je bovenlijf; je rug, schouders en armen. Door de weerstand aan te passen kun je of meer trainen op conditie of op kracht en je kunt het apparaat natuurlijk ook gebruiken voor intensieve intervaltrainingen.

5. Touwtjespringen

Je kunt het overal ter wereld doen en je hebt er alleen een springtouw voor nodig. Wat ons betreft een favoriete cardiotraining voor de carrièredame die veel op reis is. Het enige wat je hoeft te doen is een springtouw in je koffer gooien. Met touwtjespringen werk je niet alleen aan je conditie, maar verbeter je ook je balans. Je kunt met beide benen tegelijk springen, van been wisselen, van links naar recht huppen, je armen kruisen tijdens het springen, al hardlopend op de plaats springen, met je tenen of hiel de grond aantikken. Vul maar aan, de mogelijkheden zijn eindeloos en geloof ons: het is een mega effectieve manier van cardiotraining.

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!