speech

3 tips om met zelfvertrouwen te presenteren

Er bestaan veel adviezen over wat je het beste kunt doen als je een presentatie moet houden. Lang niet alle tips passen bij iedere spreker. ‘Neem grote stappen op het podium’ kan voor de ene persoon een goede raad zijn, maar een ander kan zich daar niet goed bij voelen. Deze drie tips van argumentatiespecialist Henri Raven kun je wél altijd toepassen.

1. Wees oprecht

Wanneer je een verhaal vertelt, is het belangrijk dat je jezelf blijft. Als je krampachtig probeert allerlei adviezen op te volgen die niet bij jou passen, merkt je publiek dat direct. Doe jezelf geen geweld aan. Wees oprecht. Dat kan soms goed door humor te gebruiken. Daarmee bewijs je dat je jezelf kunt relativeren. De middelen om je publiek te overtuigen zijn onder te verdelen in drie categorieën: ethos (betrouwbaarheid van de spreker), logos (inhoud) en pathos (inspelen op het publieksgevoel). Zij spelen ieder een eigen rol bij presentaties.

2. Gebruik je autoriteit

Wanneer een spreker verwijst naar zijn eigen achtergrond, kan dat zijn verhaal geloofwaardiger maken. Je bent nu eenmaal eerder geneigd om een hoogleraar te geloven over onderwerpen in zijn vakgebied dan een student die spreekt over een onderwerp waar hij weinig van af weet. Toch moet je ook oppassen met verwijzingen naar je eigen expertise. Als je te vaak laat vallen dat je ergens voor gestudeerd hebt, vragen mensen zich af waarom je opleiding zo belangrijk is. Is het verhaal zelf soms niet overtuigend genoeg? Heldere redeneringen en goede argumenten in je presentatie ondersteunen je kennis duidelijker dan je achtergrond.

3. Zorg voor een goed opgebouwd verhaal

De logica in je presentatie is heel belangrijk. Je redeneringen moeten kloppen. Zorg voor een kop en een staart in je verhaal. Lardeer je presentatie met voorbeelden, zodat het onderwerp gaat leven. Een verhaal waar je zelf in gelooft, breng je goed.

Bij veel presentatietrainingen leer je om achter je katheder vandaan te komen of op een bepaalde manier te bewegen. Dat kan soms werken, maar dergelijke tips zijn niet meer dan de icing on the cake. Als de inhoud goed is, kun je een goede presentatie geven. Als je te veel met de bijzaken bezig bent, kan het zelfs afleiden van waar het werkelijk om gaat.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!