kerstkaarten

10 tips voor het versturen van de leukste kerstkaarten

In de huidige tijd van internet en social media nemen mensen steeds minder de moeite om een kerstkaartje te versturen. Want waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Met slechts één druk op de muisknop voorzie je iedereen om je heen van een elektronische kerstwens via de digitale brievenbus. Toch vinden wij dat het nog steeds ontzettend waardevol blijft om tijd vrij te maken voor iets persoonlijkers. Daarom vandaag tien tips voor het samenstellen van originele en authentieke kerstkaarten.

Ontwerp de kerstkaarten zelf

Je kunt natuurlijk een winkel binnenstappen voor een stapel voorgedrukte kerstkaarten, of een keuze maken uit de standaard online kerstgroeten. Maar het zelf ontwerpen van kerstkaarten is natuurlijk veel persoonlijker. Vooral kaarten met een eigen foto zijn de afgelopen jaar erg populair geworden. Dus maak wat tijd vrij in je drukke decemberschema en ontwerp je eigen kaart dit jaar!

Maak een fotocollage

Wat is een betere manier om de feestdagen te vieren dan met een collage van het afgelopen jaar? Gebruik je favoriete vakanties, familiemomenten en mijlpalen voor jouw kerstkaarten dit jaar. Gebruik de binnenkant van de kaart om de foto’s kort toe te lichten, et voilà: persoonlijker wordt het niet.

Tekst op de voorkant

De tijd van “Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar” zijn echt voorbij. Plaats een persoonlijke tekst op de voorkant van je kaart; een leuke optie voor de dames die van moderne en strakke designs houden. Je kunt bijvoorbeeld de tekst op de voorkant zetten en de foto(‘s) aan de binnenkant, dit zorgt voor een leuke verrassing wanneer de kaart wordt geopend.

Kies een afwijkend formaat

Elk jaar ontvang je meerdere kerstkaarten in het standaard A6 formaat, die kennen we nu wel. Kies je eigen formaat! Ga bijvoorbeeld voor vierkant, extra klein of rond. Zo vallen jouw kerstkaarten dit jaar extra op.

Ontwerp je eigen envelop

Als je zoveel energie steekt in de inhoud, waarom zou je verpakking dan overslaan? Ontwerp je eigen envelop! Ook voor de verpakking van de kaarten kun je kiezen uit verschillende formaten, kleuren, afmetingen en materialen. Zo bestaan er enveloppen met of zonder venster, van papier of van karton, gekleurd of transparant. En mocht je de kaarten verzenden naar zakelijke contacten, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de enveloppen te laten bedrukken met je bedrijfslogo.

Persoonlijke boodschap

Naast dat je je kaart qua vormgeving uniek maakt, draait het natuurlijk ook om de kerstwens die je erop schrijft. Een originele kerstwens hoeft natuurlijk niet pagina’s lang te zijn, maar zorg dat hij voor iedereen uniek en persoonlijk is.

Handgeschreven boodschap

Nog persoonlijker dan een digitale persoonlijke boodschap is natuurlijk het handgeschreven woord. Dus wil je net dat stapje extra zetten, zorg er dan voor dat de kaarten die jij al dan niet online ontworpen hebt, persoonlijk en met jouw eigen hand beschreven worden. Want zeg nou zelf: er gaat niets boven een met de handgeschreven kaart.

Vergeet je zakelijke contacten niet

Wanneer je iemand fijne feestdagen wilt wensen, denk je natuurlijk als eerste aan je familie en vrienden. Het kwam eerder in dit artikel al even snel voorbij, maar vergeet ook je zakelijke contacten niet. Contacten uit het verleden waar je met plezier aan terugdenkt, maar ook contacten waar je wellicht in de toekomst een samenwerking mee ziet zitten. Het kan nooit kwaad wanneer deze contacten jouw naam en bedrijf door middel van een persoonlijke boodschap, weer even voorbij zien komen.

Vergeet de decemberzegel niet

Vergeet niet dat je in december voor een gereduceerd tarief post kunt versturen met de decemberzegel. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 4 november 2019, dit jaar ontworpen door Lieke van der Vorst en online of bij een van de Postnl verkooppunten aan te schaffen. Verstuur je binnen Nederland? Plak dan 1 decemberzegel. Verstuur je een kaartje naar je familie of vrienden in het buitenland? Dan heb je slechts 2 decemberzegels nodig. Je kunt de decemberzegels overigens het hele jaar blijven gebruiken. Zorg wel dat je na 3 januari 2020 bijplakt tot het huidige tarief van een standaard postzegel. Heb je nog oude decemberzegels uit 2010 t/m 2018? Deze zijn nog steeds geldig, je hoeft in de kerstperiode niet bij te plakken.

Verstuur je kaart op tijd

And last but not least: verstuur je kerstkaarten op tijd. December is bij Postnl de drukste maand van het jaar en je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je kaarten pas ergens in januari een keer op de plaats van bestemming aankomen. Ontwerp je de enveloppen zelf? Ook bij bedrijven die de enveloppen produceren is december een topmaand, dus calculeer zeker ook extra tijd in om de enveloppen te bestellen.

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!
Image from rawpixel.com.