Zijn mijn gegevens gehackt?

Dagelijks maken hackers duizenden klantgegevens buit. Data van onbekende websites, maar ook van bijvoorbeeld LinkedIn en Dropbox. Daarnaast merken wij het aan de wekelijkse hoeveelheid spammail die we binnenkrijgen. Hoe kun je achterhalen of jouw gegevens gehackt zijn bij zo’n lek en wat kun je dan het beste doen? 

Een database vol data uit gehackte websites

Gestolen data wordt meestal verkocht, maar het wordt ook steeds vaker openbaar gedumpt op het internet. Verschillende websites hebben als doel deze dumps te vinden en de data te verzamelen in één grote database. In deze databases kun je gemakkelijk zoeken of jouw gegevens zijn buitgemaakt bij een hack. Hiervoor moet je wel een gebruikersnaam of e-mailadres invoeren. De site geeft dan aan of jouw gegevens ergens zijn buitgemaakt. Wij zetten twee betrouwbare opties op een rij:

  • Op de website Haveibeenpwned.com kun je in een omvangrijke database zoeken op jouw gebruikersnaam of e-mailadres. De site is een initiatief van Troy Hunt, hij is Regional Director bij Microsoft en beveiligingsonderzoeker. De site wordt mogelijk gemaakt door giften.
  • Daarnaast heeft de Nederlandse politie een database online gezet waarmee je kunt controleren of jouw gegevens zijn gehackt. Je kunt je e-mailadres invullen en als jouw gegevens voorkomen in de database, krijg je een mailtje.

Wat moet je doen als je gegevens gehackt zijn?

Weten dat je gegevens buit zijn gemaakt is een begin, maar wat moet je daarna doen? Verander je wachtwoord en eventuele beveiligingsvragen en -antwoorden, mocht je deze sinds de hack niet meer hebben gewijzigd. Het is overigens sowieso een goed idee om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen!

 

Meer tech artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS techrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!