Xpeng

Xpeng

Tesla is het gelukt om in een relatief korte tijd het toonaangevende bedrijf te worden voor elektrisch aangedreven auto’s. In China is het in 2015 opgerichte bedrijf XPeng Inc met een soortgelijke opmars bezig. Daar is het nu al het meest opvallende bedrijf voor slimme elektrische voertuigen. Binnenkort gaan we ook in Europa kennismaken met de producten van dit bedrijf. En daarbij blijft het niet alleen bij rijdende elektrische auto’s. Xpeng heeft nu een SUV (de G3) en een vierdeurs sportsedan (de P7).

P5

Deze maand nog wordt het nieuwste model, de P5 gepresenteerd. Er kan gekozen worden uit drie accupakketten voor een actieradius van 460 km, 550 km of 600 km. Standaard is een revolutionair interieur: het kan worden omgebouwd tot een intelligente slaapruimte of een mini bioscoop, inclusief koelkast en surround sound-systeem. Voor de gehele voorruit kun je een scherm laten zakken waarop aan de binnenkant infotainment en streamingsdiensten getoond kunnen worden. Vanaf 2022 wordt soft- en hardware ingebouwd om autonoom rijden op niveau 4 mogelijk te maken. Denk hierbij aan “locatie tot locatie” rijden zonder dat menselijk ingrijpen nodig is. De P5 is als eerste in massaproductie geproduceerde auto in de wereld uitgerust met LIDAR techniek, waarbij  laserpulsen de afstand tot een object of oppervlak bepalen door reflectie van uitgezonden signalen. Met 12 ultrasonic sensoren, 13 camera’s en 2 LIDAR units wordt de omgeving van de auto voor 360 graden gescanned. De P5 kost in China 20.779 euro, een derde minder dan een Tesla Model 3. 

Vliegende auto

Het blijft dus niet bij elektrische auto’s alleen: vorige maand september toonde dochteronderneming HT Aero een elektrisch vliegende auto die vanaf 2024 te koop zal zijn. De richtprijs van de Xpeng X2 zal onder €135.000 blijven. In tegenstelling tot andere aanbieders lijkt de Xpeng X2 ook nog echt op een futuristische supercar. Aan weerszijden heeft de auto  uitschuifbare armen waarop rotorbladen zijn gemonteerd. De slechts 560 kg wegende X2 kan 2 in totaal maximaal 200 kg wegend passagiers meenemen. De vliegende auto kan met een maximum snelheid van 130 km/h zo’n 35 minuten vliegen op een max hoogte van 1.000 meter. Duidelijk is dat deze vliegende auto bestemd is voor vliegen in en om stedelijke gebieden. De rotoren kunnen worden weggevouwen wanneer de auto op de weg rijdt. De auto kan in de lucht gebruik maken van een automatische piloot. Volgens  Xpeng hoeft de bestuurder alleen het bestemmingsadres aan te geven en de aan/uit knop te bedienen. Xpeng heeft al zo’n 15.000 proefvluchten met prototypes van de X2 gemaakt, planning is om de Xpeng X2 tegen 2024 in definitieve vorm in massaproductie nemen.

Robot “pony”

De door Xpeng ontwikkelde technologie is ook geschikt voor andere toepassingen, zoals voor robotdieren. Xpeng heeft al een soort “pony” ontworpen die zelfstandig zijn weg door je huis kan  vinden, en je herkennen aan je stem en gezicht. Een soort hulp in de huishouding en kinderoppas dus. Waarschijnlijk heeft het Chinese militaire apparaat ook belangstelling voor helaas minder vredelievende taken…

Xpeng-2
Xpeng-3
Xpeng-4
Xpeng-5
Xpeng-6

Kijk voor meer informatie over Xpeng op deze website.