Wijn van Nederlandse bodem

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Franse bordeaux, Italiaanse chianti, Australische shiraz… Wie kent ze niet? Overal ter wereld worden de lekkerste wijnen gemaakt, maar wisten jullie dat je voor goede wijn tegenwoordig helemaal niet meer zo ver hoeft te reizen? Ook in ons kleine koude landje worden heerlijke wijnen geproduceerd. Daarom deze week: alles wat je nog niet wist over Nederlandse wijnbouw!

Wijnbouw door de jaren heen

Kwaliteit

Wijnbouw in Nederland bestaat al veel langer dan je zou denken: sinds de Romeinse tijd worden er al druiven verbouwd. Nadat het klimaat in Nederland rond 1500 echter kouder werd en de druiven werden aangetast door de druifluis, kende de wijnbouw een dieptepunt. Na honderden jaren konden er vanaf 1970 nieuwe wijngaarden aangeplant worden en kwam de wijnbouw weer tot bloei. Sinds die tijd is de gemiddelde kwaliteit van de Nederlandse wijn langzaamaan verbeterd. Men ontdekte nieuwe druivenrassen die minder zonuren nodig hadden om rijp te worden en daardoor beter geschikt waren voor het natte, koude Nederlandse klimaat. Daarnaast werden de klassieke, oudere rassen zoals pinot blanc, pinot gris, müller-thurgau en riesling verbouwd. Een traditioneel blauw druivenras zoals merlot of cabernet sauvignon kan helaas in Nederland niet op grote schaal worden aangeplant vanwege ons klimaat.

Kwantiteit

Niet alleen de kwaliteit van Nederlandse wijn is in de afgelopen jaren flink toegenomen, ook de kwantiteit neemt steeds meer toe. Ons land telt inmiddels ongeveer 180 commerciële wijngaarden, waarvan de meeste in Gelderland en Limburg liggen. Toch is Nederlandse wijn nog relatief duur door de hoge grond- en arbeidskosten die hier in ons land voor gelden.

Wijnkeuring van de Lage Landen

Dankzij de aanplant van schimmeltolerante druiven is het zelfs mogelijk gebleken om wijngaarden aan te leggen in provincies noordelijker dan Limburg. Dit is goed te zien op dit handige overzicht van alle wijngaarden in Nederland. Een groot deel van deze wijnen kan zich helaas nog niet meten met de internationale toppers, maar gelukkig worden er in Nederland ook keuringen gehouden. Een daarvan is de jaarlijkse ‘Wijnkeuring van de Lage Landen’. Dit jaar werden er drie gouden medailles uitgereikt aan wijn uit Epen en Vijlen (Gelderland) en één aan een wijn uit Winterswijk (Limburg). Benieuwd wat voor soort wijnen dit waren? Een overzicht vind je hier.

De oudste wijngaard van Nederland

Een van die wijngaarden die ver boven de rest uitsteekt en al meerdere (internationale) grote prijzen in de wacht heeft gesleept is wijngaard Apostelhoeve; het oudste commerciële wijndomein van Nederland. Ik bracht deze wijngaard onlangs een bezoekje en keek mijn ogen uit! Vanuit een idyllisch stenen château uitkijkend over de Maastrichtse hellingen met haar wijd uitgestrekte velden vol druivenplanten waan je je heel even in een andere wereld…

Na lang twijfelen en proeven nam ik uiteindelijk de riesling en auxerrois mee, beide uit 2012. Over de riesling werd me verteld dat ik haar nog even kon laten liggen, maar de auxerrois heb ik inmiddels geproefd en deze was heerlijk fris, fruitig en met een klein zuurtje. Zeer de moeite waard om een keer voor naar Maastricht te rijden!

Wist je tot slot dat

  • KLM in de business class een maand lang müller-thurgau (2012) van Apostelhoeve heeft geschonken? Deze wijn kwam bij het blindproeven tussen een aantal andere grote wijnen als beste uit de test!
  • Er in Arnhem een Nederlands Wijnmuseum staat? Dit unieke museum over de geschiedenis en toekomst van Nederlandse wijn is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor rondleidingen en proeverijen.

Heb je nog meer vragen over Nederlandse wijn of heb je misschien een aanrader? Wij horen het graag!

ApostelhoeveWijngaard Apostelhoeve te Maastricht.

 

Bronnen: www.wijngaardeniersgilde.nl, www.perswijn.nl, www.wikipedia.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!