muziek gebruiken

Welke muziek mag ik gebruiken in mijn video?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Welke muziek mag ik gebruiken in mijn video? Anno 2014 ontkom je er als ondernemer bijna niet aan om te werken met video. Bewegend beeld is nu eenmaal spannender dan een foto. Niet voor niets is vloggen het nieuwe bloggen! Een video wordt extra leuk als er een lekker muziekje onder zit. Maar welke muziek mag jij voor jouw video’s gebruiken?

Muziek is auteursrechtelijk beschermd. Niemand mag dus zonder toestemming van de auteursgerechtigde die muziek openbaar maken of verveelvoudigen. Het gebruiken van muziek in een video valt hier ook onder. Je verveelvoudigt immers de muziek en maakt dit openbaar. Wil je toch muziek gebruiken? Dan zou je hiervoor toestemming kunnen vragen aan de auteursrechthebbende. Dit is echter vaak complex. Meestal is niet de artiest de auteursgerechtigde, maar zijn de rechten overgedragen aan grote muziekmaatschappijen. Geen doen dus.

Muziekbibliotheek  YouTube

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Zo biedt YouTube een muziekbibliotheek aan met muziek die je wél mag gebruiken voor je video. Ook biedt YouTube geluidseffecten aan. Zo weet je zeker dat je veilig bezig bent, en loop je niet het risico dat YouTube je video offline haalt wegens auteursrechtinbreuk.

Maak je geen eigen filmpje, maar wil je andermans video gebruiken op je blog of website? Dat mag, als je de video ‘embed’. Dit kan met YouTube- of Vimeo-filmpjes heel gemakkelijk door op ‘share’ te drukken en vervolgens de ‘embed-code’ te kopiëren en in de HTML van jouw blog/site te plakken op de plek waar je de video wilt hebben. Embedden is door de rechter aangemerkt als linken, en levert dus geen auteursrechtinbreuk op.

Heb je andere vragen over dit onderwerk? Neem gerust contact op met MissLegal!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!