Wanneer moet je betalen voor een kennismakingsgesprek?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: wanneer moet je betalen voor een kennismakingsgesprek? Wanneer moet je voor een kennismakingsgesprek betalen en wanneer niet? En wat als je dit verkeerd hebt begrepen? 

Miss Legal kreeg onlangs de volgende vraag:

“Laatst heb ik als ondernemer een kennismakingsgesprek aangevraagd met een coach. In mijn mail aan de coach stond letterlijk ‘graag plan ik een kennismakingsgesprek met je in om te kijken of een aantal sessies bij jou de juiste keuze voor mij zou zijn.’ 

Het gesprek is inmiddels al drie maanden geleden. Na dit gesprek besloot ik niet met de coach in zee te gaan. Echter kreeg ik onlangs wel een factuur voor dit gesprek! Volgens de coach ging het om een geboekte sessie en ‘doet ze niet aan kennismakingsgesprekken’.
Nu dreigt ze zelfs stappen te ondernemen als ik niet betaal.
Wat nu? Wie heeft gelijk?”

Kortom, volgens onze cliënt ging het om een vrijblijvend, gratis kennismakingsgesprek, terwijl het gesprek door de coach als een betaalde sessie werd aangemerkt. Moet cliënt nu betalen of niet?

Aanbod en aanvaarding

In Nederland komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Dat is bij deze casus niet het geval. Cliënt heeft immers laten weten nog in de onderhandelingsfase te zitten en juist behoefte te hebben aan een kennismaking om te kijken of zij van het aanbod van de coach gebruik wilde gaan maken. Als de coach ‘niet aan kennismakingssessies doet’, had zij dit bovendien gewoon kunnen laten weten toen cliënt vroeg om een dergelijk gesprek. Of zij had kunnen aangeven dat hier kosten aan verbonden zouden zijn.

Iedereen kan elkaar facturen sturen, maar dat zegt niet dat die facturen altijd terecht zijn!

Afspraken maken

Overigens adviseren wij alle ondernemers (en deze coach) te werken met opdrachtbevestigingen dan wel offertes met algemene voorwaarden. De volgende keer kunnen zij daarop terugvallen bij geschillen! Altijd handig om te weten wat je afspreekt 😉

Five minute advice

In deze kwestie hebben we cliënt trouwens gratis five minute advice gegeven over hoe hiermee om te gaan, wat te antwoorden en hiermee was de kwestie afgedaan.

Heb jij vragen? Stel ze gerust! Zo kunnen wij ook jou voorzien van een gratis five minute advice over hoe je zelf je probleem kunt oplossen of hoe wij het voor jou kunnen doen voor een vast bedrag. Deel met ons vooral je vragen zodat wij deze in onze blogs kunnen uitwerken zoals in dit geval en anderen daarvan kunnen leren!

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Miss Legal is een laagdrempelig juristenkantoor met 25 specialisaties voor ondernemers en particulieren. Je kan ons je vraag stellen voor een gratis five minute-advice of direct een offerte aanvragen. Laat ons weten waarmee we jou kunnen helpen.

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!