online shoppen

Vanaf 1 juli betaal je btw over aankopen in webshops buiten de EU

Wie vanaf 1 juli iets koopt in een webshop buiten de Europese Unie (EU) betaalt altijd btw. Ook bij aankopen onder de €22. Dit komt door de nieuwe EU btw-regels. Momenteel hoeven bedrijven buiten de EU voor pakketjes tot €22 geen invoer-btw te rekenen, maar bedrijven binnen de EU wel. Hierdoor kunnen webshops buiten de EU producten goedkoper aanbieden dan Europese webshops. Met de nieuwe regels komt daar verandering in. Deze nieuwe regelgeving moet bijdragen aan een eerlijkere concurrentie met Europese webshops.

Top 3 landen buiten de EU waar wij het meest online shoppen

China is al jaren favoriet als het gaat om webshops buiten de Europese Unie. De verdiepende peiling in opdracht van de Douane bevestigt dit. Negen op de tien (90,6%) respondenten deed hier recent een aankoop. Op de tweede plek staan Britse webshops (14%). Maar let op: sinds 1 januari 2021 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU en daarom betaal je vanaf nu btw over al je Britse aankopen. Ook webshops in de Verenigde Staten (12,3%) blijven populair. Laatstgenoemde vooral onder 16- en 17-jarigen (24,3%).

Bijkomende kosten

Koop je iets in een webshop buiten de EU? Kijk dan voor je afrekent welke kosten zijn inbegrepen. Als de btw er niet bijstaat, dan betaal je deze achteraf. Het post- of pakketbedrijf dat het pakket in Nederland vervoert, doet hiervan aangifte bij de Douane. Voor deze administratieve werkzaamheden berekent het post- of pakketbedrijf vaak een vergoeding; de inklaringskosten. De inklaringskosten verschillen per vervoerder en komen bovenop de btw die je aan de Douane betaalt. Bij aankopen vanaf €150 betaal je de Douane meestal invoerrechten (tot 12% van het aankoopbedrag).

Meer weten over bijkomende kosten voor aankopen in webshops buiten de EU? Meer informatie over de nieuwe btw-regels en bijkomende kosten voor bestellingen in webshops buiten vind je op www.douane.nl/internetaankopen. Je kunt hier ook direct je vragen stellen aan de virtuele assistent.