schaduwplanten

Top 10 vaste schaduwplanten

Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig? Integendeel. In de schaduw bloeien juist de mooiste vaste planten. Als je je een beetje verdiept in schaduwplanten kom je al snel tot de conclusie dat er verrassend veel mogelijk is.

Schaduwtuin of schaduw in de tuin?

Heb je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Wat is eigenlijk het verschil? In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar schaduw in de tuin is wat anders. Vaak gaat het hier niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen!

Vaste schaduwplanten voor droge schaduwplekken

  • Schaduwplekken die ook nog eens droog zijn is voor veel vaste planten niet makkelijk. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden.
  • Zo is het lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis) met zijn witte bloempjes en heerlijke geur, een lust voor het oog én de neus.
  • Nog een geliefde bodembedekker is de ooievaarsbek (Geranium), die in de zomer schitterende, kleurige bloemen laat zien. Vooral de wintergroene Geranium macrorrhizum en Geranium nodosum zijn aanraders.
  • Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen.
  • De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.
  • En niet te vergeten, het labradorviooltje (Viola labradorica).

Verzorgingstips voor schaduwplanten

  • Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
  • Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

Top 10 schaduwplanten

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk. Er is te veel keus om op te noemen. Kijk eens op www.perennialpower.nl, daar vind je de mooiste planten voor schaduwrijke plekken!Veel vaste planten voelen zich als een vis in het water op vochtige, koele schaduwplekken. We hebben de top 10 voor je op een rij gezet:

1. Monnikskap (Aconitum)

Monnikskap

2. Longkruid (Pulmonaria)

Longkruid

3. Elfenbloem (Epimedium)

Elfenbloem

4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Kruipend zenegroen

5. Gebroken hartje (Dicentra)

Gebroken hartje

6. Kerstroos (Helleborus orientalis)

Kerstroos

7. Varen (Polystichum)

Varen

8. Hartlelie (Hosta)

Hartlelie

9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)

vergeet-me-nietje

10. Solomonszegel (Polygonatum)

Solomonszegel

Beeld: iVerde
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!