herfsttuin

Tips voor een diervriendelijke herfsttuin

De herfst is de periode waarin tuindieren hun voorbereidingen treffen voor de winter. Eekhoorns leggen hun voorraden aan, egels maken zich voor op de winterslaap en vogels zoeken een schuilplaats voor koude of regenachtige dagen. In het begin van de herfst is er veel natuurlijk voedsel, zoals vruchten en zaden, beschikbaar. Maar dit verandert binnen enkele weken en dan kunnen deze dieren alle hulp gebruiken. Daarom een aantal belangrijke tips voor een diervriendelijke herfsttuin.

Wat kunt je tijdens de herfstperiode voor wilde tuindieren doen?

  • Maak ter voorbereiding op de winter voedersilo’s of –tafels schoon of vervang deze wanneer nodig.
  • Vervang kapotte of versleten nestkasten voor nieuwe. Maak de nestkasten die nog goed zijn schoon. Vogels kunnen zo al wennen aan hun nieuwe onderkomen.
  • Laat bladeren liggen en maak er hoopjes van. Dit zijn ideale plaatsen voor egels en kikkers om straks te overwinteren.
  • Plant heggen of struiken. Vogels houden van struiken met doorns, omdat ze daar veilig in kunnen wegkruipen.
  • Voorzie de tuin van energierijk voedsel zoals zonnebloemkernen, pindacakes en vogelpindakaas.
  • Egels moeten in extra goede conditie zijn voordat ze in winterslaap gaan. Zorg voor een egelsnelweg; kleine openingen onder de schutting of in de heg zodat ze gemakkelijk van tuin naar tuin kunnen lopen om voedsel bij elkaar te sprokkelen. Een beschutte plek in de tuin om de winterslaap door te kunnen brengen is natuurlijk ook van harte welkom.
  • Help eekhoorns bij het aanleggen van voorraden door het plaatsen van een eekhoornvoederhuis gevuld met eekhoorn notenmix.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!