Tips om sneller te lezen

Lezen is iets waar de ondernemende Lifestyle NWS lady dagelijks mee te maken heeft. Uiteraard is het van essentieel belang om goed op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, van nieuwe onderzoeken of interessante boeken. Helaas kost dit alles ontzettend veel tijd..Daarom hebben wij een aantal handige tips om sneller te lezen!

  • Gebruik een aanwijzer tijdens het lezen; houd een vinger of een pen bij de woorden die je op dat moment aan het lezen bent. Wanneer je met je ogen knippert zullen je ogen uit reflex iets terug gaan in de zin of even zoeken waar je gebleven was en dit kost tijd. Houd je een vinger of pen bij de tekst dan richten je ogen zich direct op het punt waar je gebleven was.
  • Niet de snelheid maar de controle is van belang. Gecontroleerd lezen is van groter belang dan de snelheid van het lezen. Je kunt namelijk te snel over de woorden vliegen waardoor je het nogmaals moet lezen om te begrijpen wat er staat. Beter is het dan om je tempo iets te verlagen en daardoor gecontroleerder te lezen. Houd je tempo zo constant mogelijk, het gebruiken van een aanwijzer helpt hier ook goed bij.
  • Te hoog tempo doet sneller vergeten. Wanneer je leestempo te hoog ligt, slaan je hersenen de informatie slechter op en vergeet je de inhoud van de tekst dus veel eerder dan wanneer je net even iets langzamer maar zorgvuldiger leest.
  • Vermijd hardop praten. Dit vertraagt het leesproces en zorgt ervoor dat je meer bezig bent met een goede uitspraak van de woorden dan het begrijpen van de betekenis van de zinnen.
  • Maak de tekst interessanter voor jezelf. Begin nooit zomaar aan een informatieve tekst. Stel jezelf vooraf de vraag waarom de inhoud voor jou relevant is om door te nemen. Dit zorgt ervoor dat je de tekst met meer interesse gaat lezen, meer moeite wil doen om de inhoud te begrijpen en minder snel afgeleid raakt.
  • Lees woordgroepjes in plaats van individuele woorden. Een tekst woord voor woord willen lezen vertraagt je leestempo. Probeer in woordgroepjes of zelf hele zinnen te lezen en te begrijpen. Focus je hierbij op zelfstandige naamwoorden en werkwoorden.
  • Concentreer je op titels, tussenkopjes en concluderende eindzinnen van alinea’s. Hier staan namelijk de belangrijkste delen van de tekst in beschreven.
  • And last but not least; oefening baart kunst. Hoe meer je leest en hoe vaker je de bovenstaande technieken toepast hoe sneller je ze onder de knie krijgt en hoe sneller je gaat lezen. Oefenen maar!

 

Image: Pixabay
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!