Superfood: Lijnzaad

Lijnzaad is een supergezond zaad en goed voor de lijn. Het komt van het vlasplantje en wordt daarom ook vlaszaad genoemd. Het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Niet verkeerd dus!

Goed voor de spijsvertering

Voordeel van lijnzaad is dat het de spijsvertering bevordert en verstoppingsproblemen oplost. Het bijzondere aan lijnzaad is dat het slijm wat vrijkomt als je de zaadjes breekt, je darmen schoonmaakt. Hoe dit werkt? Het slijm vormt een laagje aan de binnenkant van je darmen en deze neemt afvalstoffen mee ‘naar buiten’. Hoe slim! De vezels in lijnzaad zorgen er bovendien voor dat je minder snel last krijgt van een snack attack omdat ze zorgen voor een verzadigd gevoel.

Goed voor hart- en bloedvaten

De hoge concentratie omega 3 vetzuren in lijnzaad maakt het eveneens supergezond voor hart- en bloedvaten. Het zorgt er simpel gezegd voor dat je bloed gezond is. Het breekt je cholesterol in je bloedvaten af zodat het bloed beter doorstroomt en de aderen niet van binnenuit dichtslibben. Dit voorkomt ook een te hogen bloeddruk met alle fatale gevolgen van dien.

Hoe te eten?

Lijnzaad is echt perfect om ‘s ochtends bij je ontbijt te eten. Eet jij ‘s ochtends bijvoorbeeld kwark met ontbijtgranen of een lekkere shake? Dan zijn dat ideale gerechten om een eetlepel lijnzaad aan toe te voegen!

Heel of gebroken lijnzaad

Lijnzaad wordt wereldwijd geproduceerd dus is het hele jaar (goedkoop) verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, maar ook gewoon in de supermarkt. Het zijn hele kleine zaadjes en hebben een nootachtige smaak. Je kunt lijnzaad heel of als gebroken variant kopen. Wij raden aan om de gebroken variant aan te schaffen als je het wilt gebruiken in bijvoorbeeld kwark of op een salade. Bij de gebroken variant worden de voedingsstoffen beter afgegeven en opgenomen door het lichaam. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam er in zijn geheel weer.

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!