Powerfood: de citroen!

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met gezonde voeding en powerfood. Maar wat veel mensen niet weten is dat citroen eveneens behoort tot die powervolle groep. Deze zure vrucht blinkt uit in zijn sterk reinigende werking.

Hoe reinigt citroen je lichaam?

In de maag helpt citroen met z’n lage zuurgraad om het voedsel te ontsmetten en te verteren. Zeker na een zware maaltijd kan dit je maag een handje helpen. Maar de reinigende werking van citroen wordt vooral veroorzaakt door het citroenzuur. Dat is een apart stofje dat de stofwisseling stimuleert. Op deze manier krijg je extra energie, zodat je lichaam afvalstoffen beter kan verwerken.

Ook de darmen krijgen door dit citroenzuur een schoonmaakbeurt. Citroenzuur zorgt namelijk voor meer zuurstof. In het lichaam betekent dat meer energie, en in de darmen betekent dat een beter milieu. En dat is gunstig, want op die manier stimuleer je de groei van goede bacteriën, terwijl slechte bacteriën minder kans krijgen om te overleven.

Hoe eet je een citroen?

Pers de vrucht uit en leng het sap aan met water. Je kunt dit het beste doen direct na het opstaan. Natuurlijk zijn dit soort zuren niet goed voor je tanden, dus drink het met een rietje om je gebit te sparen.

Hoeveel citroen?

Overdaad schaadt, dus nuttig geen 5 citroenen op een dag. Dagelijks het sap van een hele citroen is ruim voldoende om je lichaam te reinigen. Je hoeft trouwens niet altijd pure of aangelengde citroensap te drinken, je kunt genoeg met deze vrucht variëren. Want citroensap in je thee smaakt ook heel lekker. Of besprenkel wat sap over je vis of spinazie of voeg wat toe aan een groentendrank. Doe echter geen schijfje citroen in je glas, de schil is namelijk vaak bespoten en daarom niet geschikt om met je drank te vermengen.

Helpt citroen bij gewichtsverlies?

Over het algemeen geldt: hoe schoner je lichaam, hoe beter je stofwisseling. En bij een goeie stofwisseling val je eerder af. Dus ja, citroensap helpt je bij het afvallen.

 

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!