Beluga loves you

Sterrenrestaurant Beluga Loves You presenteert nieuw interieur

Restaurant Beluga Loves You in Maastricht heeft recent de laatste hand gelegd aan een nieuw interieur. Het sterrenrestaurant van chef Servais Tielman en gastvrouw Stephanie Tielman is verdeeld over drie ruimten met elk een eigen sfeer en thema. Daarbinnen verplaatst de gast zich van aperitief tot en met koffie en maakt hij een unieke culinaire reis door drie werelden. Het interieur is ontworpen door Jeroen Smeele van SMEELE Design en weerspiegelt Servais Tielmans voorliefde voor het koken met producten uit de regio Maastricht.

Na de overname van Beluga Loves You in september 2019 door Servais en Stephanie Tielman ontving het restaurant in januari 2020 onder Servais Tielman zijn eerste Michelinster. Hij kookte eerder een ster in zijn voormalige restaurant Cucina del Mondo in Heerlen. Het afgelopen half jaar ging het interieur van Beluga Loves You in fasen op de schop. De pijlers onder het door Jeroen Smeele ontworpen interieur vormen de rivier de Maas en de bossen en mergelgrotten rond Maastricht. 

Uniek in Nederland

Servais Tielman: “De gast maakt een reis door drie werelden door middel van een verplaatsing door het restaurant en dat is voor zover mij bekend uniek in Nederland. De ontvangst vindt plaats in ‘Bosco’, een mystieke bosachtige setting waarin hout en natuurlijke materialen de boventoon voeren. Hier serveren we het aperitief en de amuses, die op handgemaakte houten plankjes worden gepresenteerd. Daarna nemen we de gast mee naar ‘Aqua’. Deze ruimte kijkt uit over de Maas en Maastricht en biedt plaats aan 30 gasten.”

Interieurontwerper Jeroen Smeele: ”Aqua is een hommage aan de Maas en aan de producten die de wateren ons geven. Het is een open ruimte met veel licht en blauwe tinten. De ronde tafels zijn bedrukt met een aquarel, waardoor ze lijken te golven. Gezeten op comfortabele stoelen brengt de gast in deze ruimte de meeste tijd door.”

Aardlagen van de Limburgse bodem

De afsluiting van de maaltijd geniet men in ‘Terra’. Jeroen Smeele: “Deze ondergrondse intieme ruimte bestaat uit een aarde-achtige setting opgetrokken uit mergelkleuren en aardlagen van de Limburgse bodem. Kleine zitgroepjes met luchtig meubilair zorgen voor een huiskamergevoel. Hier worden de desserts voor de ogen van de gast bereid en kan men een keuze maken uit het kaasassortiment op de prachtige handgemaakte houten kaasplank. Ook geniet men hier van koffie, thee, patisserie en digestieven. De aangrenzende patiotuin is bij mooi weer de ideale plek voor lunches en besloten feesten en bedrijfsevenementen.”

RAW-kookstijl

Het nieuwe interieur sluit aan bij de RAW-kookstijl van Servais Tielman. Uitgangspunten van RAW zijn eenvoud van koken, gebruik van het dier van kop tot staart en het combineren van duurzame producten uit de regio met het beste van de planeet. 

Servais Tielman: “We werken met kruiden, bloemen, plantjes en kalfsvlees uit Margraten. Forel komt uit de Voerstreek en we zijn ambassadeur van het Limburgse Livarvarken. Champignons worden geteeld in Kanne en een deel van de paddenstoelen zoeken we zelf in de Ardennen en de Eifel. We werken graag samen met Maastrichtse leveranciers. Zo betrekken we kazen bij Tom Miesen, vervaardigt la Fève bonbons voor ons en maakt Le Salonard een brood naar onze eigen receptuur. Verder maken we ons eigen brood van meel en bloem van de Bisschopsmolen. Op de wijnkaart staan diverse wijnen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg, zoals die van Genoels-Elderen en De Wijngaardsberg.”

Eigen identiteit

Het nieuwe interieur geeft Beluga Loves You nog meer een eigen identiteit. Die identiteit laat zich tevens zien in de productenlijn met onder meer een private label kaviaar, olijfolie en messensets. Servais Tielman: “Ook voeren we een assortiment duurzame ambachtelijk gemaakte houtproducten, gemaakt van bomen uit Maastricht, speciaal voor ons vervaardigd door FoodWood. Zij maakten ook de bijzondere houten amuseblokjes en de kaasplank waarop ons assortiment kazen is uitgestald.”

Prachtig en functioneel

Zowel ontwerper Jeroen Smeele als Servais Tielman zijn zeer content met het nieuwe interieur. Servais Tielman: “Jeroen en zijn team hebben er iets bijzonders van gemaakt. Het interieur ziet er prachtig uit en is functioneel. De ruime opzet biedt veel privacy voor de gast. Het interieur is nu coronaproof, maar als de anderhalvemeterbeperkingen niet meer van toepassing zijn, zal er vrijwel evenveel ruimte voor de gast zijn.

We hebben nu de eerste fase van een serie interieurveranderingen afgerond, in de toekomst volgen er nog meer.”

Jeroen Smeele: “Wie meer wil weten over het interieur van Beluga Loves You en de filosofie erachter kan de interieurvideo hieronder bekijken. Hierin maken Servais en ik een reis door de drie ruimten en vertellen we over de achtergronden en de inspiratiebronnen van het interieur.”

Tekst: Astrid Schreuders
Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!