Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce heeft de gewoonte om z’n modellen allerlei obscure benamingen mee te geven; Phantom, Ghost, Wraith, Shadow, Spirit en nu wordt de naam Spectre (spook) ingevoerd voor het nieuwste model, de eerste elektrisch aangedreven Rolls-Royce. De Rolls-Royce Spectre wordt volgens planning over een jaar leverbaar. Daarom vinden op dit moment uitgebreide testsessies plaats met de auto.

Na extreme koude omstandigheden in het Zweedse Arjeplog kun je de Super Coupé in ietwat gecamoufleerde vorm nu aan de Franse Rivièra tegenkomen. In totaal gaat Rolls-Royce 2,5 miljoen km met de Spectre rijden gedurende het testprogramma. Rolls-Royce kondigde overigens aan dat tegen 2030 het automerk alleen nog volledig elektrisch aangedreven auto’s zal produceren.

De buitenkant

Aan de buitenkant lijkt de Spectre sterk op de niet meer te bestellen Rolls-Royce Wraith. De twee frameloze portieren, die zich ‘omgekeerd’ openen, zijn enorm lang, bijna 1,5 meter, de langste in de geschiedenis van Rolls-Royce. Door zijn in de bodem verwerkte accupakket en de aluminium architectuur van Spectre, versterkt met stalen profielen, is het chassis van de Spectre zo’n 30% stijver dan voorgaande modellen van het merk. Door aerodynamische aanpassingen heeft de Spectre een weerstandscoëfficiënt van 0,25 (Cw), lager dan van welke andere Rolls-Royce dan ook. Enorme 23-inch wielen vergroten de overweldigende indruk. Het design is klassiek te noemen, met zo weinig mogelijk verstoringen zoals nepuitlaten of enorme diffusers. Op de motorkap prijkt een opnieuw ontworpen verbeelding van de Spirit of Ecstasy.

De binnenkant

Van de binnenkant van de Rolls-Royce Spectre heeft het merk nog geen beelden laten zien. Uiteraard zullen de beste materialen worden gebruikt door de specialisten van Rolls-Royce. Veel aandacht heeft Rolls-Royce besteed aan een nieuw geavanceerd elektronisch rolstabilisatiesysteem dat overhellen in bochten tot een minimum moet beperken. Dit systeem wordt gevoed door een reeks hardwarecomponenten en het “Flagbearer-systeem” van de auto. Dit laatste systeem scant het wegdek voor de auto met satellietnavigatiegegevens en zorgt ervoor dat het systeem alleen ingrijpt als dat nodig is. Met 18 sensoren worden besturing, remmen, vermogensafgifte en ophanging aangestuurd om de Spectre in alle situaties stabiel op de weg te houden. Alles om de inzittenden een “magic carpet ride” te laten beleven.

De aandrijving

Rolls-Royce is het eigendom van BMW, het zal dan ook niet raar zijn dat de Spectre gebruik gaat maken van elektrische aandrijvingen van dit merk. Denk aan die van bijvoorbeeld de BMW i7 xDrive 60 met dubbele elektromotoren die samen 544 pk leveren. Nog beter zou zijn die van de nieuwe BMW i7 M70 met zo’n 660pk. We gaan het zien in 2023. 

Vanaf het vierde kwartaal van 2023 zal de nieuwe Rolls-Royce Spectre afgeleverd gaan worden aan klanten. In Engeland verwachten ze dat de Spectre daar in de buurt van de £ 400.000 zal gaan kosten. 

Rolls-Royce Spectre-8
Rolls-Royce Spectre-9
Rolls-Royce Spectre-2
Rolls-Royce Spectre-3
Rolls-Royce Spectre-4
Rolls-Royce Spectre-5
Rolls-Royce Spectre-6_
Rolls-Royce Spectre-7
Rolls-Royce Spectre-10

Kijk voor meer informatie over de Rolls-Royce Spectre op de website van Rolls-Royce.