phlox

Phlox: van zomers wit tot sprankelend roze en intens paars

Kan jouw tuin wel wat extra sfeer gebruiken? Dan is de kleurrijke Phlox een musthave: van zomers wit tot sprankelend roze en intens paars. Als extraatje krijg je er een fijne zoete bloemengeur bij.

Colour blocking

Phlox, ook wel vlambloem genoemd, bloeit ’s zomers uitbundig met volle bloemtrossen. Daarmee creëer je mooie kleurvlakken in je tuin, bijvoorbeeld een roze vlak in een paarsroze border. Zelfs met kleine groepen heb je al veel effect. Colour blocking is nog nooit zo makkelijk geweest! Liever iets subtieler? Je kunt ook een enkele plant als krachtig kleuraccent toepassen.

Phlox als plukbloem

Staan de phloxen uitbundig te bloeien? Aarzel dan niet een paar bloemen te plukken voor op de vaas. Heb je de smaak te pakken, creëer dan een plukborder. Combineer daarin Phlox bijvoorbeeld met klokjesbloem (Campanula), kattenstaart (Lythrum), duizendknoop (Persicaria) en siergrassen. Allemaal vaste planten waar je jarenlang plezier van hebt. Dat is nog eens plukgeluk! 

Buiten de lijntjes

Naast hoge phloxen heb je ook lage soorten die over de grond kruipen, zoals Phlox subulata. Deze bloeit overdadig (vroeger dan de hoge variant) en groeit supersnel. Perfect als bloeiende bodembedekker of als blikvanger vooraan in de border. Je kunt deze lage variant ook weelderig over een muurtje of langs een tuinpad laten groeien. Het resultaat oogt heel natuurlijk.

Phlox tips & weetjes:

  • Phlox houdt van zon, maar wat lichte schaduw is ook geen probleem.
  • De geurende bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Dat wordt een feest in de border.
  • De hoge phloxen kun je voor de langste dag terug knippen (een derde van de totale lengte). Dan blijven de planten wat compacter en bloeien ze later. 
  • Vaste planten kun je ook in potten en bakken planten. Maak een mooie mix van Phlox, bladplanten en siergrassen.
  • Kijk op www.perennialpower.nl voor meer informatie over vaste planten.
Phlox-2
Phlox-3
Phlox-4
Phlox-5
Phlox-6
Phlox-7
Beeld: iVerde ‘Perennial Power’