Nooit meer iets vergeten met deze geheugentrucs

Waar heb ik mijn sleutels nu weer gelaten, en wat was de naam van die persoon die ik gister ontmoet heb ook alweer? Komen deze vragen jou bekend voor? Dan is dit artikel zeer nuttig voor jou. Er is namelijk een aantal geheugentrucs die je geheugen in deze situaties een handje kunnen helpen.

Het nummervormsysteem

Een mens kan maar een beperkt aantal getallen onthouden, ezelsbruggetjes kunnen helpen om dat aantal te vermeerderen, een daarvan is het nummervormsysteem. Bij dit systeem wordt er een specifiek object gekoppeld aan elk cijfer. De 8 is bijvoorbeeld een sneeuwpop en de 9 een ballon aan een touwtje. Een getal wordt zo onthouden als een combinatie van beelden. Het getal 89 is dan een sneeuwpop met een ballon.

Voorbeeldrijtje:

  • 0 = een ring
  • 1 = een pen
  • 2 = een zwaan
  • 3 = lippen
  • 4 = een vlag
  • 5 = een zeepaardje
  • 6 = olifantenslurf (olifant)
  • 7 = boomerang
  • 8 = sneeuwpop
  • 9 = een ballon aan een touwtje

Namen onthouden met fantasie

Het onthouden van namen bij gezichten kan lastig zijn. Vaak zijn we meer bezig met het voorstellen van onszelf dan het luisteren naar de naam van de ander. Een handige truc om namen te onthouden is om de naam van de persoon die tegenover je staat hardop te herhalen. “Hallo ik ben Evelien”, “Hi Evelien, leuk om je te ontmoeten”. Daarnaast kun je een zo opvallend mogelijk beeld van iemand in je hoofd creëren. Let op de details die je opvallen bij deze persoon, heeft hij of zij wellicht een gekke naam, of een specifiek kapsel? Je hersenen koppelen dit beeld aan de naam en zo herinner jij je de dag erna ineens veel beter wie je ontmoet hebt en welke naam daarbij hoorde. Dit is wat ons betreft echt een van de toppers onder de geheugentrucs.

Nooit meer je sleutels kwijtraken

Geheugentechnieken zijn ook nuttig voor mensen die vaak hun sleutels kwijt zijn. We vergeten vaak waar we onze sleutels kunnen vinden, omdat we ze gedachteloos neerleggen. Doe eens iets geks voor je je sleutels weglegt, zodat je je hersenen activeert! Maakt niet uit wat, krap aan je neus, maak een sprongetje, als het je hersensen maar even uit die automatische piloot haalt. Wanneer je dan je sleutels kwijt bent, associëren je hersenen het woord sleutels met het beeld van een actie die je ondernam vlak voor je ze weglegde. Het klinkt gek, maar het werkt echt! Daarnaast is het natuurlijk praktisch om gewoon een vaste plaats voor je sleutels aan te wijzen.

Weet jij nog meer handige geheugentrucs? Laat het ons weten in de comments!

Xoxo
Team Lifestyle NWS

 

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?