weefplanten

Nieuwe tuintrend: weefplanten

Weefplanten mengen zich moeiteloos met andere planten. Ze zorgen voor luchtigheid, kleur én een natuurlijke look in de tuin.

Wat zijn weefplanten?

Wel eens gehoord van weefplanten? Dit zijn planten die de verschillende delen in een border aan elkaar ‘weven’. Ze hebben weinig blad en lange bloemstelen. Door hun luchtige groeiwijze verweven ze zich eenvoudig met andere planten. Dit maakt van de border één groot bloemenboeket. De verschillende hoogtes vergroten het natuurlijke effect.

Goed voor vlinders en bijen

Het is niet verwonderlijk dat weefplanten steeds populairder worden. Ze scheppen eenheid in de tuin, omdat ze voor een herhalend effect zorgen. Als de border is dichtgegroeid, groeit er geen onkruid meer. Veel weefplanten zijn drachtplant voor vlinders en bijen, en een groot aantal soorten vermeerdert zich door zaad of uitlopers. 

De toepassing

Weefplanten combineren makkelijk met elkaar én met andere planten, zoals grassen. Contrasterende kleuren geven een spannend effect, maar ook ton-sur-ton is mogelijk. Kies verschillende blad- en bloemvormen voor een mooi resultaat. Let op de standplaats (zon of schaduw) en bloeitijd, om de beste combinaties te maken.

Voorbeelden van weefplanten

Wil jij zelf aan de slag? Dit zijn de zes bekendste soorten:

  • Beemdkroon (Knautia macedonica) – Donkerroze tot bordeauxrode bloemhoofdjes op lange stelen. Bloeitijd: juli – september. Hoogte 100 cm. 
  • Dropplant (Agastache) – Aarvormige bloemen in violetblauw. Het blad ruikt naar anijs/drop. Bloeitijd: juni – september. Hoogte 100 cm. 
  • IJzerhard (Verbena bonariensis) – Topper onder de weefplanten met lila-paarse bloemschermpjes op lange, stevige stelen. Bloeitijd: juli – september. Hoogte 140 cm. 
  • Ooievaarsbek (Geranium) – Bloeit van mei tot oktober met blauwe, paarse of roze bloemen. Hoogte 60 cm. 
  • Zeeuws knoopje (Astrantia) – Ontluikende bloemetjes die behoren tot de schermbloemenfamilie. Bloeitijd: mei – juli. Hoogte 50 cm.
  • Kattekruid (Nepeta) – Insecten houden van de blauw/paarse toortsen. Bloeitijd: juni – september. Hoogte 50 cm.

Er zijn echtre nog vele andere weefplanten om uit te kiezen. Kijk voor meer informatie over vaste planten op www.perennialpower.nl.

weefplanten-2
Agastache
weefplanten-3
Eryngium planum
weefplanten-4
Geranium
weefplanten-5
Knautia macedonica
weefplanten-6
Astrantia
Images: iVerde ‘Perennial Power’