Range Rover SV

New Range Rover SV

Afgelopen oktober introduceerde Land Rover de nieuwe Range Rover, de vijfde generatie alweer. Begin 2022 komt ook de luxe uitvoering hiervan, de nieuwe Range Rover SV, op de markt. Deze maand gaf Land Rover al de beelden en de eerste informatie vrij. SV staat voor de afdeling Special Vehicle Operations van Land Rover. Ook de basis uitvoering van de nieuwe Range Rover is al vrij compleet, maar het kan natuurlijk altijd luxueuzer. En dan vooral meer personalisatiemogelijkheden, volgens Land Rover zijn er meer dan  1,6 miljoen verschillende configuraties van de SV uitvoering mogelijk. Om de mogelijkheden een beetje te ordenen heeft Land Rover zowel de buitenkant als binnenkant in twee designthema’s ingedeeld: de SV Serenity versterkt pure luxe detaillering en de SV Intrepid heeft een meer ingetogen karakter.

De topklasse SUV van Range Rover is qua grootte te kiezen als met standaard wielbasis (Standard Wheelbase, SWB) en als lange wielbasis (Long Wheelbase, LWB). In die laatste uitvoering heb je dan de keuze uit vijf zitplaatsen of vier individuele zitplaatsen (SV Signature Suite). 

De buitenkant

Door je oogharen kijkend denk je dat de Range Rover enkel een facelift heeft ondergaan, maar kijk je beter dan zie je dat het om een compleet nieuwe SUV gaat. Alle onderdelen zijn nieuw. Uiteraard heeft Land Rover niet zoveel veranderd aan het silhouet van de uiterst succesvolle SUV. De  Range Rover SV is nog wat verfijnder dan de standaard Range Rover. Onderscheidend zijn het design van de voorbumper en de grille met vijf lamellen, waarbij de onderste luchtinlaat is voorzien van vijf metaalkleurige ‘blades’ over de gehele breedte. De Range Rover SV heeft speciale 23-inch lichtmetalen wielen, er is keuze uit dertien velgdesigns. Ook opvallend zijn de bronskleurige accenten op de carrosserie en in de grille.

De binnenkant

In het interieur vallen de gebruikte materialen en de afwerking daarvan op. Voor bedieningselementen is keramiek gebruikt in de kleuren Gloss White Ceramic of Satin Black Ceramic. Hiervoor zijn dezelfde technieken gebruikt als voor wijzerplaten van exclusieve horloges. Het ruwe materiaal wordt in vorm gegoten en vervolgens gesinterd bij 1.500 graden Celsius en vervolgens door diamant-polijsten spiegelglad gemaakt. Het gebruikte houtfineer in het interieur is met mozaïekpatroon van superieure klasse. 

Het 1.600 watt Meridian Signature Sound System heeft een prachtige geluidskwaliteit, maar zorgt ook juist voor een zeer stil interieur met de functie Active Noise Cancellation. Trillingen van de wielen, bandengeluid en motorgeluiden worden met 35 speakers met een tegensignaal geëlimineerd en er kan per  zitplaats een ‘stiltezone’ gecreëerd worden.

Voor een lekker gekoeld drankje laat je natuurlijk een koelkastje met elektrisch bedienbare schuifdeur in de armsteun van de achterbank inbouwen. Speciale aandacht is er ook voor meereizende huisdieren. Denk aan beschermhoezen voor het luxe interieur en een waterbak waar in principe geen water uit kan morsen. Ook een draagbaar afspoelsysteem, een inklapbare reisbench of zelfs een complete loopplank behoren tot de mogelijkheden.

De motoren

Voor de Range Rover SV zijn voorlopig twee motoren beschikbaar; 

  • Of de 530 pk sterke V8 Twin Turbocharged 4.4 liter benzinemotor, die het geheel in 4,6 seconden naar de 100 km/h kan versnellen en dan door naar 261 km/h.
  • Of de 350 pk sterke mild hybrid Ingenium zescilinder dieselmotor goed voor een sprint van 0 naar 100 km in 6 seconden en een topsnelheid van 234 km/h. 

Prijzen voor de Range Rover SV zijn nog niet bekend gemaakt, wel is het al mogelijk om op de website van Land Rover een configuratie samen te stellen.

Range Rover SV-2
Range Rover SV-3
Range Rover SV-4
Range Rover SV-5
Range Rover SV-6
Range Rover SV-7
Range Rover SV-8
Range Rover SV-9