Firmship Defender

Firmship Defender

Firmship is een Amsterdams bedrijf dat hyperduurzame privéjachten ontwerpt en bouwt. Kenmerkend voor de ontwerpen is dat ze zijn ontdaan van alle franje en geïnspireerd zijn op iconische basisontwerpen uit het verleden. Het bedrijf werkt veel samen met Job Smeets van Studio Job. En de samenwerking beperkt zich niet tot alleen privéjachten, ook hyperduurzame producten van merken met dezelfde filosofie zijn in beeld om een Firmship nautische vertaling te krijgen.

Een goed voorbeeld is de Land Rover Defender waarvan de ontwerpprincipes, sinds de introductie van het model op de Autosalon van Amsterdam in 1948, prachtig aansluiten bij die van Firmship. De opdracht aan Job Smeets was om de nieuwste uitvoering van de Defender zowel een nautische uitstraling als een restyling naar z’n oorspronkelijk ontwerp te geven. 

De buitenkant

Op de foto’s zie je het eindresultaat: een robuust luxe voertuig zonder franje. De Firmship Defender is gelakt met de sterkste en taaiste metaallak ter wereld. Het is de lak die normaal gesproken wordt gebruikt op bulldozers en metalen openbare telefooncellen in de VS. Het geeft de Defender ook een oppervlaktetextuur, als je de Firmship Defender aanraakt, voel je iets sterks maar stils.

Firmship gebruikt voor al zijn ontwerpen een lak met een specifieke tint binnen het RAL-kleurafstemmingssysteem: RAL 7035, ook wel Light Grey genoemd. Het is een neutrale grijze kleur die in het midden van het grijswaardenspectrum valt, geschikt om makkelijk te combineren met andere kleuren. RAL 7035 is een rustgevende kleur die zowel goed aan de buitenkant als binnenkant gebruikt kan worden. 

British heritage wielen

De wielen zijn British heritage wielen, deze wielen zijn de herziene versies van de originele wielen die door Land Rover zijn ontworpen en gebruikt toen het allemaal begon.

Het eindresultaat van de Firmship Defender is een tijdloze 4-wielaandrijver, oersterk en geschikt om probleemloos door meerdere generaties te worden gebruikt. Voor de Firmship Defender kunnen de  Land Rover 90, 110 of 130 als basis dienen.

De binnenkant

Job Smeets heeft het interieur van de basis Land Rover voor de Firmship Defender geheel herzien en grotendeels voorzien van de kleur die ook aan de buitenkant is aangebracht: RAL 7035. Details, bijvoorbeeld de horizontale ribben in de bekleding, doen denken aan die van de vroege Defenders. 

De aandrijving

De Firmship Defender heeft de ongewijzigde 400 pk sterke zescilinder motor van de Land Rover Defender onder de motorkap.

Meer informatie over de Firmship Defender vind je hier.

Firmship Defender-3
Firmship Defender-4
Firmship Defender-5
Firmship Defender-6
Firmship Defender-7
Firmship Defender-8
Firmship Defender-10
Firmship Defender-11