Narcis: woonplant van de maand februari

In februari kunnen we de eerste lentekriebels weer welkom heten. Deze ultieme lentebloeier helpt hier een handje bij. De Narcis is een ideale bol op pot om het huis mee op te fleuren. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige, gele trompetbloemen. Niet alleen staan Narcissen altijd heel vrolijk, sommigen verspreiden eveneens een heerlijke geur, die aan het voorjaar doet denken.

Lang leve de lente!

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Ze stammen allemaal af van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.

Botanische beauty

De Narcis is een sfeermaker binnen het interieur, die vrij snel tot bloei komt. Van knalgeel tot romig en hagelwit, soms gesierd met een feloranje kroontje. Het is een ideale bol op pot om het huis mee op te fleuren en het eerste voorjaarsgevoel te ervaren. Als vrij strakke woonplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – past Narcis prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu in de trendy interieurs ziet.

Deze beauty heeft haar naam de danken aan Narcissus, de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.

Verzorging

Narcis bloeit en groeit het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant. Omdat narcissen altijd de zon zoeken, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, zodat ze niet scheef groeien.

Ideeën

Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo in laagjes te zien. Narcissen in dezelfde kleur bij elkaar zetten heeft een krachtige moderne uitstraling Door verschillende soorten te mengen, krijg je een speels effect. Dat kan versterkt worden met potten in gladde, functionele materialen, zoals metaal en kunststof, maar ook glad leer en gepolijst hout werkt.

DIY-tip: stijlvolle hang-out voor je narcissen

192252-02-2016-13.low-e7366f-original-1452180803

Zo’n origineel mandje vol voorjaar is een vrolijke binnenkomer! Van narcissen krijg je vanzelf energie, daarom zijn is Narcis Woonplant van de Maand februari. De frisse kleuren en luidruchtige trompetjes slepen je door de laatste donkere dagen heen. En de mooie strakke lijnen passen ook nog eens prima bij de grafische stijltrends dit nu zo in trek zijn. Hang dit moderne mandje aan je kapstok en je kunt wekenlang genieten van een vrolijk welkom als je binnenstapt. Zo gemaakt, óók als je twee linkerhanden hebt.

Benodigdheden192250-02-2016-13a.low-4ef352-original-1452180802

● Mand van gelakt metaal

● Potjes narcissen

● Stukje vijverfolie of –zeil (en met een stevige vuilniszak kom je ook een eind)

● Touw om de mand mee op te hangen

● Een stuk zwarte stof en een rood T-shirt

● Mes en schaar

Plan van aanpak

Stap 1

Vlecht een paar banen zwarte stof door de onderkant van de mand, tot de bovenrand van de potjes narcissen. Knip een baan van het rode T-shirt en trekt die rond de bovenrand van de mand.
192253-02-2016-13b.low-d76a77-original-1452180803

Stap 2

Knip het plastic rond de mand ruim uit en leg het zo in de mand dat er een bodem met opstaande randen ontstaat.192251-02-2016-13c.low-962f13-original-1452180802

Stap 3

Haal de narcissen uit hun plastic potjes en zet ze dicht tegen elkaar in de mand. Knoop het zwarte trouw aan de hengsels en hang de mand op aan bijvoorbeeld de kapstok of op een andere plek waar vaak je oog op valt.192254-02-2016-13d.low-3cd67e-original-1452180804

Goodluck!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!