verkooptips

Met deze verkooptips word jij de beste verkoper

Wat leren reclamemakers en marketeers ons over overtuigen? Overtuigen en verkopen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Goede verkopers zijn meesters in het overtuigen. Zij zullen geen kans onbenut laten om van een prospect een klant te maken. Daarbij valt het op dat zij niet alleen gebruikmaken van zakelijke argumenten, maar vooral ook van niet-zakelijke gevoelsargumenten.

Het mag hier dan misschien niet om redelijke of rationele argumenten gaan, realiseer je dat angsten en verlangens (want daar hebben we het over) niet redelijk of onredelijk zijn; ze zijn er gewoon. En dat gegeven kun je maar beter gebruiken. Natuurlijk is elk mens anders, maar we delen met zijn allen een voorkeur voor vier zaken. Namelijk de oerdiften: hebzucht, angst, schuld en status. Aansluiting zoeken bij (een van deze) vier oerdriften in je argumentatie is bijna altijd succesvol en dat kun je het beste zo aanpakken.

Dat moet ik hebben!

Eigenlijk zijn we allemaal nog steeds kleine kinderen en kunnen we het niet uitstaan dat een ander iets heeft wat wijzelf niet hebben. Sowieso wil iedereen altijd graag dingen hebben: hoe meer hebbedingetjes, hoe leuker we het vinden. Door je aanbod zo te formuleren dat een lezer of toehoorder denkt ‘waarom heb ík dat product eigenlijk nog niet?’, stimuleer je zijn hebzucht. Geef je publiek dus an offer they can’t refuse.

Wacht op mij!

Angst mag een slechte raadgever zijn, het is ook een prima verkoopargument. Mensen vinden het niet leuk om buiten de groep geplaatst te worden en zo buiten de boot te vallen. Ze kiezen liever voor de veiligheid van de groep; ze willen ergens bij horen. ‘U wilt toch ook (niet) …’ is niet voor niets een van de meest gebruikte reclameslogans.

Wat erg eigenlijk …

Veel mensen hebben last van een goed ontwikkeld schuldgevoel. Waarom heb ik zo veel geld en anderen niet? Waarom zijn die anderen er zo slecht aan toe en doet mij dat ogenschijnlijk niets? Inspelen op het schuldgevoel van mensen (‘Dit kunnen wij toch niet laten gebeuren?’) is daarmee vaak een zeer effectief verkoopargument, denk maar aan alle goededoelenacties.

Geef mij aanzien

Nogmaals: mensen willen graag ergens bij horen. En dan het liefst bij een groep die een hoog aanzien geniet. Kan jouw product of dienst bijdragen aan het verhogen van de status van je klant? Laat dan niet na dat te benadrukken in je argumentatie: vaak herken je hierbij woorden als exclusief, vermaard en wereldberoemd. Wil je het aanzien en de status van George Clooney? Begin dan maar eens met dezelfde koffie te drinken als hij.

Top 17

Maar hoe creëren reclamemakers die begeerte nu concreet? Dat doen ze door aan deze vier oerdriften argumenten te koppelen die te maken hebben met een zeer overzichtelijk rijtje onderwerpen, de top 17 van begeertekwekers:

 1. Geld
 2. Tijd
 3. Uiterlijk
 4. Gezondheid
 5. Populariteit
 6. Seks
 7. Bezittingen
 8. Comfort
 9. Plezier
 10. Gezin
 11. Uitstraling
 12. Reputatie
 13. (Eet)lustbevrediging
 14. Concurrentie
 15. Uniciteit
 16. Oplossingen
 17. Eigensmaakbevestiging

Natuurlijk zijn deze begeertekwekers ook buiten de reclame uitstekend te gebruiken. Dus doe er je voordeel mee!

 

Tekst: Henri Raven
Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!