Lucid Air Sapphire

Lucid Air Sapphire

Tesla is niet het enige merk dat in de VS alleen maar elektrisch aangedreven auto’s maakt. Een belangrijke concurrent is daar Lucid. Dat merk komt nu met de Lucid Air Sapphire, een extreme sportsedan. In minder dan twee seconden van stilstand naar 100 km/h. Onvoorstelbaar, maar het kan blijkbaar. Met drie elektrische motoren met een totaalvermogen van 1.200 pk aan boord, met koolstofkeramische remmen, speciale sportstoelen en een op een circuit afgestemde ophanging zou het veilig moeten kunnen. Met die 1.200 pk aan boord is het de krachtigste elektrische sedan ter wereld. 

MotorTrend Car of the Year

De eerste auto van het bedrijf, de Lucid Air, geproduceerd in de Lucid fabriek in in Casa Grande, Arizona, werd in 2022 verkozen tot MotorTrend Car of the Year® in de VS. De Lucid Air was al een supersnelle sedan, maar het kan nog allemaal wat sneller met de Sapphire uitvoering.De productie van de Sapphire zal de eerste helft van 2023 van start gaan. 

Lucid werd in al in 2007 opgericht en in 2014 begon het met produceren van elektrische auto’s. In 2016 kwam de Lucid Air op de weg en dat ging allemaal niet van een leiendakje door de coronapandemie met chip- en grondstoffentekort tot gevolg. Gelukkig overleefde Lucid, het bewijs is de Lucid Air Sapphire.

De buitenkant

De buitenkant van de Lucid Air Sapphire heeft iets sinisters met z’n Stealth Look, aan de andere kant wordt ook de indruk gewekt van een sportieve auto. Om de belachelijke sprintsnelheid van de sedan enigszins onder controle te houden beschikt de Air Sapphire standaard over massieve koolstofkeramische schijfremmen waardoor ook de stopkracht bijzonder extreem is. Daarnaast heeft de auto stijvere voor- en achterveren dan de gewone Lucid Air, unieke demperinstellingen, speciale afstemming voor ABS, tractie en stabiliteitscontrole en elektronische stuurbekrachtiging.

De wielen zijn ook opvallend: met speciaal ontwikkelde Michelin PS4S-banden, met afmetingen van 265/35R20 vóór en 295/30R21 achter en met een speciale rubbersamenstelling. Om de wielen zitten verwijderbare koolstofvezel aero-schijfwieldoppen voor betere aerodynamische prestaties. Ook diverse spoilers zorgen voor extra snelheid als het hard moet gaan. 

De binnenkant

Het interieur van de Lucid Air Sapphire is ten opzichte van de standaard Lucid Air iets aangepast. Er zitten nu 18-voudig elektrisch verstelbare sportstoelen in, bekleed met zwart leer en Sapphire Blue contraststiksels. Het zijn stoelen met verwarmings-, koelings- en massagefunctionaliteit. Het dashboard en de deuren zijn versierd met Mojave donker houtfineer.

Ook beschikt de Lucid Air Sapphire over een uniek scherm met Sapphire-thema, met speciaal geconfigureerde rijmodi en prestatie-instellingen. 

De aandrijving

De sedan wordt aangedreven door drie elektromotoren, door Lucid zelf ontwikkeld. Twee motoren voor de achterwielen en één voor de voorwielen. De Sapphire motoren leveren in totaal meer dan 1200 pk en dat is flink meer dan z’n concurrent, de Tesla Model S Plaid (1.033 pk). De prestaties zijn gigantisch, in minder dan 2 seconden van stilstand naar 100 km/h en een topsnelheid van 322 km/h! 

De Lucid Air Sapphire komt in de eerste helft van 2023 voorlopig alleen beschikbaar in de VS en Canada voor een prijs van $249.000 US dollar.

Lucid Air Sapphire-2
Lucid Air Sapphire-3
Lucid Air Sapphire-4
Lucid Air Sapphire-5
Lucid Air Sapphire-6
Lucid Air Sapphire-7
Lucid Air Sapphire-8
Lucid Air Sapphire-9
Lucid Air Sapphire-10
Lucid Air Sapphire-11

Meer informatie over de Lucid Air Sapphire vind je hier.