Kies je voor een eenmanszaak of een B.V?
Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: kies je voor een eenmanszaak of een B.V? De stap is gezet, een eigen onderneming. Maar hoe ga je dan verder, hoe geef je jouw onderneming vorm? Kies je voor een eenmanszaak of B.V. als rechtsvorm? Er zijn diverse mogelijkheden, en aan iedere keuze zijn andere consequenties verbonden. We hebben voor je uiteengezet waar je op moet letten.
Voordelen Eenmanszaak
Als ondernemer in de inkomstenbelasting kun je direct van start zonder kosten te hoeven maken voor bijvoorbeeld een notaris. Daarnaast zijn er diverse fiscale voordelen om zo te starten. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. Ook als je een samenwerking aangaat in de vorm van een vennootschap onder firma of een maatschap, kun je van deze fiscale voordelen gebruik maken. Wat over blijft na aftrek van kosten is je (belastbare) inkomen.
Nadelen Eenmanszaak
Nadeel van het beginnen als ondernemer in de inkomstenbelasting is de aansprakelijkheid in privé voor ondernemingsschulden. Gaat het met je onderneming niet goed, dan is het lastig om je privé vermogen veilig te stellen.
Voordelen B.V.
Waar je bij een eenmanszaak aansprakelijk bent met jouw volledige vermogen voor al jouw activiteiten, kan je met de B.V. een scheiding aanbrengen tussen het B.V. vermogen en je privévermogen. De aansprakelijkheid voor ondernemingsschulden blijft dan in principe beperkt tot de besloten vennootschap. Je moet je aantoonbaar hebben misdragen als bestuurder om in privé aansprakelijk te worden gesteld. Wat ook interessant kan zijn is dat de B.V. een hypotheek kan verstrekken voor je eigen woning. Daarnaast geeft een BV je klanten en partners vaak meer vertrouwen dan bijvoorbeeld een eenmanszaak.
Bij de B.V. heb je weliswaar geen recht op fiscale voordelen in de inkomstenbelasting zoals de zelfstandigenaftrek, maar wel een tariefsvoordeel. De VPB-druk over de winst (20% – 25%) is lager dan de IB-druk (maximaal 52%). Het resultaat na aftrek van kosten (en heffing van vennootschapsbelasting) wordt daarbij niet volledig als jouw inkomen gezien en dus niet direct in de inkomstenbelasting betrokken.
Volgens de huidige belastingregels ben je verplicht een zogenaamd gebruikelijk loon op te nemen in de vorm van salaris als een directeur-grootaandeelhouder (dga) van minimaal EUR 41.000. Maar de meeste startende ondernemers zetten dat niet om in het begin. In dat geval kan er voor een periode van 2-3 jaar aan de belastinginspecteur worden gevraagd om het verplichte dga-loon te verlagen of zelfs te laten vervallen.
Nadelen B.V.
Tegenover deze voordelen staan de hogere jaarlijkse onderhoudskosten van de besloten vennootschap. Zoals de kosten voor de notaris, jaarrekening, de publicatiestukken en de aangifte vennootschapsbelasting.
Bij Miss Legal kun je een BV oprichten voor €597,34 excl. btw. Interesse? Neem vrijblijvend contact met hen op!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!