contract beeindigen

Hoe beëindig je een contract?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Hoe beëindig je een contract? Contracten zijn fijn. Je weet waar je aan toe bent én hebt iets achter de hand als ‘het fout gaat’. Toch wil je soms van een contract af. Denk maar eens aan je contract met je zakenrelatie als de dienstverlening niet aan je verwachtingen voldoet of met de energieleverancier als je gaat verhuizen. Ook je huurcontract moet dan beëindigd worden. En wat als je een andere baan hebt gevonden? De arbeidsovereenkomst met je oude werkgever zal dan moeten worden beëindigd.

Hoe doe je dat?

In veel contracten wordt afgesproken hoe het contract in de toekomst kan worden beëindigd. Bijvoorbeeld door de overweging op te nemen ‘dit contract kan door beide partijen worden opgezegd met inachtneming van een maand opzegtermijn vanaf de eerste van de maand.’ Het contract beëindigen is dan simpel. Er zijn ook contracten die ‘automatisch’ eindigen. Dan staat er bijvoorbeeld in het contract dat de overeenkomst maar een jaar geldig is. Te denken valt aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Doen partijen niets, dan loopt de overeenkomst automatisch af.

Belangrijke tip

Wanneer je een overeenkomst opzegt kun je dit het beste schriftelijk (aangetekend) of per mail doen. In veel gevallen zal dit ook schriftelijk moeten, zo is vaak afgesproken in het contract. Schriftelijke beëindiging kun je achteraf immers altijd bewijzen. Dat kan handig zijn wanneer jouw wederpartij bijvoorbeeld claimt nooit een opzegging te hebben ontvangen en het contract (en de betaaltermijnen) gewoon laat doorlopen.

Ook een huwelijk is een overeenkomst. Om deze overeenkomst te beëindigen moet je een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Voor het beëindigen van een samenlevingscontract zul je naar de notaris moeten.

Weet jij niet of en hoe je je contract kan beëindigen? Neem contact op met Miss Legal!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?