barbecue

Gebruik je barbecue het hele jaar door

Vroeger moest het mooi weer zijn om de barbecue van stal te halen. Tegenwoordig gaat dat anders: moderne barbecues kun je het hele jaar gebruiken, dus ook in de herfst en de winter. Zorg wel voor een fijn plekje waar je je barbecue aansteekt, het liefst sta je dan onder een overkapping zodat je droog staat. Ideaal is natuurlijk een tuinhuisje met een buitenkeuken, waarbij je gasten zich lekker warm kunnen houden aan de openhaard of warmtedekens.

Wel handig is het om je gasten vooraf te vertellen dat er buiten gebarbecued gaat worden, zodat ze zich al goed warm kleden. Het is leuk om het eten en drinken wat aan te passen aan het jaargetijde. Serveer dan in wintertijd een lekkere glühwein of een warme kop soep vooraf. Zorg ook voor sfeervolle verlichting en voldoende licht boven de barbecue.

Welke soort barbecue?

Welke soort barbecue is het beste, wanneer je het hele jaar door wilt barbecueën? Om te beginnen is het natuurlijk zo dat een ieder z’n eigen voorkeur heeft. Neem dan wel een toestel met een deksel, anders zijn de temperatuurverschillen zo groot, dat de bovenkant al koud is voor de onderkant is opgewarmd. De laatste jaren zijn kamado’s booming, het zijn keramische houtskool barbecues, die de warmte ontzettend lang vasthouden. Bekende merken zijn o.a. Big Green Egg, Kamado Joe, Mustang, Yakiniku, El Fuego en Napoleon. Je kunt er op grillen, bakken, koken, roken en pizza’s bakken. 

Daarnaast heb je barbecues die werken op gas, elektriciteit, of pellets. Gasbarbecues zijn handig voor wie geen zin heeft in houtskool en aanmaakblokjes. Je hebt ze in allerlei formaten, van tafelbarbecues tot kogelbarbecues tot buitenkeukens. Elektrische barbecues werken met verwarmingselementen en niet met open vuur zoals bij houtskool- en gasbarbecues. Voordelen zijn dan dat je geen last hebt van rookontwikkeling en dat je ze ook makkelijk op een klein balkon of terras kunt plaatsen.

De pelletsmoker is een relatief nieuwe mogelijkheid, overgewaaid uit Amerika. Met dit soort barbecues wordt er  op lage temperatuur gegaard. Voordeel van de pelletsmoker is de heerlijke rooksmaak van je producten.

Waar moet je zijn?

Welke barbecue je ook koopt, laat je eerst goed informeren over wat de mogelijkheden en welke onmogelijkheden er zijn met je beoogde barbecue. Denk dan aan ook aan accessoires. Tegenwoordig heb je ook hele goede online barbecuespecialisten, zoals BBQ Time.

Bbqtime.nl

Op de website vind je een enorme hoeveelheid aan informatie over barbecueën en wat zoal de mogelijkheden zijn qua apparatuur en toebehoren. Recepten, professioneel advies en tips &tricks helpen je op weg, om een echte grillmaster te worden die met z’n producten het hele jaar door indruk kan maken op z’n gasten. De verkopen gaan via de website, maar op afspraak kun je de showroom bezoeken.

Heerlijk toch, om buiten te barbecueën, het hele jaar door? Dit jaar is het extra speciaal, met het WK voetbal voor de deur, komende november en december. Een mooie aanleiding om je vrienden uit te nodigen voor een mooi feestje in je eigen tuin. “Onze jongens” scoren in Qatar, jij in de tuin met je barbecue.