lekke band

Eindelijk; nooit meer een lekke band!

Bandenfabrikant Michelin komt in samenwerking met General Motors met een nieuw type autoband; de Uptis (Unique Puncture-proof Tire System). Het is een doorbraak in de bandenindustrie, want laten we eerlijk zijn, sinds de uitvinding van de automobiel is de autoband als zodanig wel van vorm en samenstelling veranderd, maar de belangrijkste kenmerken bleven; rond, rubber en lucht. En je kunt alle kleuren kiezen als het maar zwart is. 

De autoband heeft een geheel nieuwe samenstelling

Met de Uptis gaat dat veranderen. De autoband blijft rond van vorm maar heeft een geheel nieuwe samenstelling. In het binnenwerk zien we een soort van lamellen die veerbewegingen maken en harde klappen kunnen opvangen. Er komt geen lucht meer aan te pas en dat geeft natuurlijk meerdere voordelen. Denk aan geen lekke band meer en geen problemen met de bandenspanning. Michelin heeft uitgerekend dat wereldwijd jaarlijks 200 miljoen banden voortijdig sneuvelen door bandenschade. Bijkomend voordeel is dat de Uptis band langer mee gaat dan een conventionele band. Uitgangspunten voor Michelin bij de ontwikkeling van de nieuwe band waren; zonder lucht, 3D-printed, 100% recyclebaar. En dat is gelukt, iedereen blij. Het mooie is ook dat de wegligging van de auto en het comfort niet of nauwelijks beïnvloed worden door de nieuwe technologie. 

General Motors krijgt de primeur

Op dit moment worden de Uptis banden in Amerika getest door autofabrikant General Motors met de Chevrolet Bolt, een elektrische auto die in Europa wordt verkocht als Opel Ampera-e. Naar verwachting duurt het nog een paar jaar voordat Michelin zover is om de Uptis grootschalig te leveren. General Motors zal de primeur krijgen om de Uptis standaard op z’n auto’s te leveren. Michelin heeft nog geen richtprijzen afgegeven, wel dat de nieuwe band wat duurder zal worden dan de conventionele. Nu maar hopen dat andere bandenleveranciers snel met concurrerende alternatieven gaan komen, nooit meer een lekke band!

lekke band lekke bandlekke band

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!