bedrijf starten

Een bedrijf starten: waar moet je allemaal aan denken?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Waar moet je allemaal aan denken als je voor jezelf wil beginnen? Hoe start je überhaupt? Je kunt je eigen bedrijf beginnen als ondernemer, of jezelf aan bedrijven ‘verhuren’ als zzp’er of freelancer. Weet je nog niet of je als zzp’er wil werken of een B.V. op wil richten? Lees dan eerst dit artikel.

Starten als freelancer of zzp

In dit geval hebben we het over een freelancer of zzp’er die specifieke kennis en ervaring als dienst aanbiedt aan derden. Stel, je bent een adviseur met 10 jaar ervaring in jouw branche. Je kan jezelf ter beschikking stellen aan bedrijven die gebruik kunnen maken van jouw expertise, kennis en ervaring. Je doet in feite hetzelfde wat je in loondienst deed, maar nu voor meerdere opdrachtgevers, met meer vrijheid en (als je het goed doet) voor een hoger tarief. Je werkt meestal op basis van een overeenkomst van opdracht.

Starten als ondernemer met een bedrijf

Een bedrijf starten is makkelijk, maar een bedrijf runnen is wat anders. Alles draait om jouw idee en hoe goed je het uitvoert. Als je van plan bent om te starten adviseren we je om in ieder geval na te denken over de volgende drie punten:

  • Marketingplan
  • Financieringsplan
  • Juridische dekking

Zonder goede marketing is een bedrijf starten bijna onmogelijk. Onder marketing kan je opnemen hoe je jouw idee, product of dienst zal communiceren met je doelgroep. Bijvoorbeeld online via een blog en social media kanalen en/of offline via flyers en evenementen. Wie gaat je PR doen en hoe ga je je producten of diensten promoten en verkopen? Daarnaast moet je ook denken aan branding, want met een goed merk wordt jouw product of dienst herkend waardoor de kans op terugkerende klanten vergroot.

Iedere starter moet van te voren bedenken hoeveel financiering hij of zij nodig heeft. Bijna elk bedrijf moet geld uitgeven voordat er inkomsten kunnen worden gegenereerd. En als er eenmaal geld wordt verdiend moet je plannen hoe je de inkomsten gebruikt om verder te groeien. Zo kan je bijvoorbeeld 15% van de omzet herinvestering in marketingactiviteiten.

Als ondernemer loop je altijd ondernemersrisico, waartegen je jezelf kan verzekeren met zakelijke verzekeringen. Je sluit dagelijks deals voor jouw bedrijf. Je werkt met klanten, leveranciers, sponsoren en partners. Voor wederzijdse vertrouwen, toekomstige zekerheid en jouw reputatie is het belangrijk om deze afspraken goed vast te leggen in de overeenkomsten. Je bedrijfs- of productnaam kan worden beschermd door middel van een merknaam registratie.

Waarin ga ik een bedrijf starten?

Ga bij jezelf na waar je passie ligt en waar je goed in bent. Aan de hand daarvan kun je voor jezelf een plan van aanpak maken waarin je de realisatie van je onderneming of je diensten als zzp’er stapsgewijs uitschrijft.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!