email als contract

E-mail als contract?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: e-mail als contract? Tegenwoordig e-mailen we de hele dag door. Ook een zakelijke deal of afspraak voor een opdracht bevestigen we per email. Maar wat als je op een dag een geschil krijgt met je zakenpartner? Zijn de per e-mail gemaakte afspraken dan bindend?

“Ik wil geen contract hoor, ik bevestig het gewoon per e-mail.”

Veel mensen hebben geen zin in het formele gedoe, en vertrouwen erop dat hun zakenpartners de in e-mail gemaakte afspraken nakomen. In de praktijk wordt lang niet altijd een jurist ingeschakeld om een mooi contract op te stellen voor bijvoorbeeld, overeenkomst van opdracht. Vaak zijn tijdsdruk, de relatie met de opdrachtgever en het enthousiasme om die ene deal binnen te halen redenen om niet een ‘officieel’ contract op te stellen. Maar is dat verstandig?

Via e-mail of zelf een contract opstellen

Voor de ondernemers onder ons, zal ik een geheim verklappen: je hoeft afspraken niet per se in formeel juridische taal in een contract te verwerken om deze te laten gelden. Zo kun je – net als Miss Legal – ook kiezen voor duidelijke taal en leesbare contracten. Om juridische ‘werking’ te hebben, moeten de regels (in jargon verwoord of niet) wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn voor wie de afspraken gelden en wie, waarvoor aansprakelijk is. Ook is het handig een clausule op te nemen over intellectuele eigendomsrechten. Kijk, dan is het toch best handig om een jurist in te schakelen. Niet omdat jij niet weet wat je gaat doen, maar om het juridisch juist vast te leggen, en om bepaalde zaken niet onbesproken te laten. Alles wat je niet (duidelijk) vastlegt, biedt ruimte voor interpretatie als het fout gaat. Hoe moet die zin (juridisch) worden gelezen? Een jurist kan jou de juridische gevolgen van jouw zinnen uitleggen.

E-mail als contract in het buitenland

Daar komt nog bovenop dat per land de regels voor digitaal contracteren verschillen. In Nederland bestaat een grote kans dat afspraken in de e-mail als bindend worden gezien, als het onderhandelingstraject ook per e-mail is gegaan. In het buitenland kan dat echter anders liggen. Indien er geen rechtskeuze is opgenomen in jullie afspraken (dus welk recht van toepassing is op de overeenkomst), is het de vraag of de digitaal gemaakte afspraak als bindend geldt. Dit is namelijk afhankelijk van welk recht van toepassing is op grond van Europees of Internationaal Privaatrecht (als je dus zelf geen rechtskeuze hebt gemaakt). Als er buitenlands recht van toepassing blijkt, bestaat er een kans dat de digitaal gemaakte afspraken niet als bindend worden verklaard. Daar gaat je deal!

Tips van Miss Legal

Leg je afspraken dus toch zo veel mogelijk vast in een contract en neem daar in ieder geval de rechtskeuze en een forumkeuze in op (bijvoorbeeld Nederlands recht, Rechtbank Amsterdam). Zo is het duidelijk voor welke rechter of arbiter je zult staan en welk recht er van toepassing is. Als jij zaken wilt doen met een buitenlandse zakenpartner, neem dan geen risico’s. Zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je staat. Mocht je nu gaan twijfelen aan de geldigheid van jouw huidige afspraken, vraag het ons! Zo kunnen we jullie e-mailafspraken omzetten in een rechtsgeldig contract, wat jullie beiden veel risico’s scheelt in de toekomst en jullie professionele relatie ten goede komt.

Wat kan Miss Legal voor jou betekenen?

Juridisch advies nodig? Dan kan dat bij Miss Legal voor een vaste prijs! Wij zijn een one-stop-legalshop voor al jouw juridisch vragen, gevestigd in Nederland, België, Spanje en Portugal. Wil je gewoon even met ons bellen of chatten? Dan kan dat uiteraard ook!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op TwitterFacebookInstagram en Pinterest!