kunstgras

De voordelen en nadelen van kunstgras

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat we weer heerlijk kunnen beginnen met het opknappen en mooi maken van onze buitenruimte en/of tuin. Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar een altijd egaal groen gazon, zonder daar tijd en energie in te hoeven steken? Dan is een gazon van kunstgras wellicht iets voor jou. Wij geven je in dit artikel meer informatie over de voor- en nadelen van kunstgras en waar je allemaal aan moet denken bij de aanschaf ervan.

Waar is het van gemaakt?

Kunstgras wordt gemaakt van diverse materialen. Zo wordt de onderlaag gemaakt van donker latex. In deze zwarte onderlaag worden de vezels vastgestikt. Deze vezels kunnen uit twee soorten materialen worden opgebouwd. Polyethyleen vezels zijn vaak wat langer en zorgen ervoor dat het gras zacht en soepel blijft. Bij de vervaardiging van kunstgras wordt echter ook vaak polypropyleen gebruikt. Deze vezels zorgen ervoor dat het gras goed rechtop blijft staan en het veerkrachtig blijft.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras is door de jaren heen sterk verbeterd waardoor er steeds minder nadelen zijn. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat het zeer onderhoudsarm is. Je hoeft nooit meer te grasmaaien, de randjes af te knippen of het gazon te sproeien om het mooi groen te houden.

Het gras is kleurvast en verkleurt in principe niet, ook niet van bijvoorbeeld zwembadwater. Het is UV bestendig en kan goed tegen zonlicht. Het verkleurt niet en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Daarnaast is kunstgras een geweldige oplossing voor mensen met allergieën zoals hooikoorts.

Door de snelle ontwikkelingen is het allang niet meer zo dat kunstgras stug is en schuurt wanneer je erop speelt. Het is daarom uitermate geschikt voor kinderen en beschadigt ook niet door het gebruik van speeltoestellen of een veelvuldig potje voetbal. Zoals eerder gezegd is het UV bestendig, oftewel: het tijdelijk plaatsen van een zwembadje of speeltoestellen levert geen kleurverschil op. 

Kan jouw kunstgazon wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Vaak krijg je de meeste troep er wel uit met een bezem. De structuur van het kunstgras maakt het echter zelfs mogelijk om het te stofzuigen. Hebben je huisdieren gezorgd voor echte viezigheid? Dan kun je de tuinslang erbij pakken, kunstgras is goed waterdoorlatend en het afspuiten ervan levert daarom geen problemen op.

De nadelen van kunstgras

Echt grote nadelen aan het hebben van kunstgras zijn er inmiddels niet meer. Het is wel zo dat de aanschaf ervan duurder is dan echt gras. Er is echter voor ieder budget inmiddels wel een variant beschikbaar, je kunt het zelf zo gek maken als je wilt.

Tot slot kan kunstgras warm worden als de zon er de hele dag fel op schijnt. Deze warmte is echter niet te vergelijken met de warmte van tegels. Het kan door de zon opwarmen tot ongeveer 40 graden. Dit kan erg warm aanvoelen, maar je voeten zullen er niet door verbranden. Om heet kunstgras tegen te gaan zou je er voor kunnen kiezen om een deken op het kunstgras te leggen of om het gras even te sproeien. 

Tuininspiratie

Kun jij naast het restylen van je gazon wel wat meer inspiratie gebruiken op het gebied van tuindesign? Neem dan eens een kijkje bij deze eerder geschreven artikelen. Heel veel succes en vooral plezier met het vormgeven van jouw droomtuin!