De nieuwe Volvo XC60

De Volvo XC60 kent voor een auto een bijzondere levensloop; al sinds 2008 op de markt, en nog steeds de succesvolste in z’n segment. Sterker nog; ieder jaar werden er meer XC60’s verkocht. In de afgelopen negen jaar zijn er een miljoen exemplaren van gemaakt. Een derde van alle Volvo verkopen is een XC60. Groot nieuws dus van Volvo dat er nu een tweede generatie Volvo XC60 komt.

Naar verwachting rond september bij de dealer

Naar verwachting staat de nieuwe XC60 rond september bij de dealers in de showroom. De auto had z’n wereldpremière op de recente Autosalon van Genève, en vorige week lukte het de Volvo importeur om al 3 exemplaren naar Nederland te halen. Op 31 maart was Lifestyle NWS uitgenodigd om het trio te komen bewonderen in Beesd. Op film krijg je al een aardig beeld hoe de auto eruit ziet, maar live krijg je pas een complete indruk. En het moet gezegd; het is een bijzonder mooie auto geworden, Scandinavisch design op z’n mooist, zowel aan de buiten als binnenkant. Helaas mocht er nog niet met de auto’s gereden worden, dus dat houden we nog tegoed. Hoewel de auto compleet nieuw ontworpen is, zie je duidelijk raakvlakken met de huidige Volvo XC60. Volvo heeft hiermee duidelijk voor zekerheid gekozen en niet voor compleet nieuwe vormgeving. Dat is misschien jammer, maar neem het de relatief kleine autofabrikant eens kwalijk; het kan het zich simpelweg financieel gezien niet veroorloven om de nieuwe XC60 te laten mislukken. De nieuwe XC60 gaat nu geheid weer een succesnummer worden.

Design buitenkant

Zoals gezegd, de nieuwe XC60 is een geslaagde mix tussen de oude XC60 en de grotere XC90. De XC60 is gebouwd op het modulaire SPA-platform, waar ook de hele 90-serie gebruik van maakt. Ook de nieuwe generaties van de S60 en V60 zullen hierop gebouwd worden. De nieuwe Volvo XC60 komt in 3 varianten; Momentum, Inscription en T8 Twin Engine R-Design.

Standaard is de auto al vrij compleet uitgerust met o.a. digitaal instrumentenpaneel, LED-koplampen, Park assist, uitgebreide (sfeer)verlichting, audio en connectiviteitsystemen, te bedienen via touchscreen.

De binnenkant

Het interieur is heel sfeervol, zeker als je voor een lichte kleurstelling gaat in combinatie met een glazen panoramisch schuif-kanteldak. Het is een opgeruimd Zweeds design, er zijn mooie materialen gebruikt. Een ervaren Volvo rijder zal zich direct helemaal thuis voelen.

Volvo is al jaren helemaal gericht op veiligheid in en om de auto’s. De nieuwe Volvo XC60 is dan ook afgeladen met nieuwe veiligheidstechnologie. Er zit een nieuw systeem in (Oncoming Lane Mitigation) dat helpt om frontale botsingen te voorkomen en bij het wisselen van rijstrook is de stuurhulp gekoppeld aan de dode-hoekindicator ter voorkoming van ongelukken. Je kunt met Pilot Assist de auto tot snelheden van 130 km/h autonoom laten rijden, op wegen waar dat kan.

Er zit een uitgebreide versie in van City Safety, een actief veiligheidssysteem dat in staat is bij snelheden van 50 tot 100 km/h een obstakel zelf te ontwijken als automatisch remmen niet voldoende is.

De motoren

De XC60 wordt in eerste instantie leverbaar met twee benzinemotoren, twee diesels en als T8 hybride. Die laatste is het topmodel en heeft een 2 liter benzinemotor met 320 pk + voor aandrijving van de voorwielen en een elektromotor met 87 pk voor de achterwielen aandrijving.

Verder heb je de keuze uit de D4 (190 pk), D5 (235 pk), T5 (254 pk) en T6 (320 pk). Alleen de T5 is ook te bestellen als voorwiel aandrijver, de andere uitvoeringen zijn allen vierwielaandrijvers.

De prijzen

De prijzen van de nieuwe XC60 heeft Volvo al bekend gemaakt; de T5 in Momentum trim is de goedkoopste met € 58.995. De T6 begint bij € 70.995 en ….verrassing; de T8 hybride (de topuitvoering) is zelfs goedkoper, want is er vanaf € 68.195. Leve de belastingwetgeving in Nederland. De goedkoopste D4 kost € 62.995 en de D5 € 68.995.

De concurrerende Audi Q5 en BMW X3 zijn in vergelijkbare uitvoeringen zo’n 2 tot 3 duizend euro duurder dan de Volvo XC 60. Nog een reden om voor de XC 60 te kiezen!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!