thuiswerken

De druk van thuiswerken op je gezin

Veel thuiswerken betekent automatisch veel thuis zijn. Heb je een gezin, dan zie je je kinderen ineens uren per dag meer. Hebben ze ook nog eens online school, dan is het een utopie dat je met zijn alle idyllisch aan de keukentafel zit. Thuiswerken legt een druk op het gezinsleven, en hoe! Vijf tips waarmee het weer een beetje gezellig wordt.

1. Zoek je balans

Omdat de scheidingslijn tussen werk en privé erg dun is met thuiswerken, is het goed om je werkdag op een normale tijd te starten en op een normale tijd af te sluiten. Heb je kleine kinderen, dan werkt dat in de praktijk niet zo eenvoudig. Immers, als ze wakker zijn, hebben ze aandacht nodig. Zorg er in dat geval voor dat je de uurtjes dat je kinderen slapen effectief aan het werk gaat.

2. Kom in je ritme

Het is verstandig als je met je partner afspreekt wie wat doet. Sta op tijd op en doe zoveel mogelijk op vaste tijden. Doe je dat niet, dan ervaart elk gezinslid binnen korte tijd de stress die het oplevert om het gezellig te houden. Kinderen en stress zijn sowieso geen goede combinatie. Om te voorkomen dat je bij wijze van spreken ineens alles over bedplassen weet, leef je volgens een vast schema.

3. Weg met dat schuldgevoel

Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Ze hebben uit zichzelf enorm veel fantasie dus laat ze af en toe even lekker spelen, zonder dat je je ermee bemoeit. Zijn ze toch even fantasieloos, zet dan gerust een filmpje op. Schuif je schuldgevoel aan de kant en ga lekker werken.

4. Benut je reistijd

In plaats van reistijd heen en reistijd terug houd je uren per week over. Besteed die gerust aan jezelf. Maak een ochtendwandeling voor je start aan je werkdag of lees een boek voor je achter de pannen gaat. Of benut juist deze tijd voor kwaliteitstijd met de kinderen.

5. Verwacht niet te veel

Iedereen weet dat je met kinderen om je heen veelal minder productief werkt dan op kantoor zonder afleiding. Het is daarom niet reëel om van jezelf te verwachten dat je op en top presteert. Pas je aan en neem je tijd.

Meer lifestyle artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!