Baby Cadillac XT4

Baby Cadillac XT4

Cadillac is toch dat Amerikaanse merk van die grote luxeauto’s? Inderdaad, maar nu de compacte SUV markt booming is (meer dan 70% van de nieuw verkochte auto’s in de USA), wil ook Cadillac voor alle belangrijke marktsegmenten een model hebben. Cadillac komt daarom nu met de XT4 voor het premiumsegment van compacte luxe cross-overs. De beoogde belangrijkste afzetgebieden zijn de Verenigde Staten, China en ook Europa. 

Cadillac

Cadillac is bijna het oudste (Buick) Amerikaanse automerk. In 1902 rolde de eerste Cadillac uit de werkplaats in Detroit. Vanaf 1909 behoort het merk tot het General Motors-concern. Met Detroit heeft het merk altijd een sterke binding gehad. De merknaam verwijst direct naar de stichters van Detroit, de familie Cadillac. Voor het gemak werd het wapenschild van die familie als logo gekozen. Cadillac werd in de loop der jaren bekend als bouwer van superluxueuze, enorm grote limousines. Ook de dienstauto van de president van Amerika is altijd een Cadillac.

Buitenkant XT4

Met de nieuwe XT4 wordt Cadillac voor het eerst actief in het compacte luxe cross-over segment. De concurrenten zijn de BMW X1 en X3, Mercedes GLA en GLC en Audi Q5. Hij is 4,6 meter lang, 1,88 breed en 1,63 hoog. Er is keuze uit 3 uitrustingslijnen, Luxury, Premium Luxury en Sport. Wij vinden het uiterlijk van de XT4 bijzonder geslaagd, vooral in een zwarte kleurstelling met een hoop glimmend chroom. 

De binnenkant

De eerste beelden laten een mooi interieur zien, er is keuze uit 7 interieurstijlen met op elkaar afgestemde kleuren, materialen en afwerkingen. De Amerikanen hebben hun best gedaan om het hoge Europese niveau in dit segment te evenaren.

De motor

Op motorengebied in het simpel; de SUV wordt leverbaar met een splinternieuwe tweeliter viercilinder turbo benzinemotor met 237 pk, directe injectie en start/stopsysteem. Om brandstof te sparen kun je tijdens het rijden cilinders uitschakelen. De motor is gekoppeld aan een 9-traps automaat met dubbele koppeling. De XT4 wordt leverbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. Een technische innovatie is dat de auto elektro hydraulische remmen heeft.

In de herfst van 2018 komt de Cadillac XT4 op de markt, eerst in Amerika en begin 2019 is de auto te bewonderen bij de 6 Nederlandse Cadillac dealers. We schatten een vanafprijs in van tegen de € 50.000.  Met de Cadillac XT4 heb je dan wel een opvallende Amerikaanse crossover binnen het verder door Europeanen gedomineerde segment.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!