Aston Martin Vanquish Zagato Speedster & Shooting Brake

Aston Martin verraste ons deze week met een uitbreiding van de Vanquish Zagato familie met de Speedster en de Shooting Brake. De Vanquish Zagato was er tot nu toe in twee versies, namelijk als Coupé en als Volante (cabriolet). Het Italiaanse designhuis Zagato maakte in 2016 op basis van de Aston Martin Vanquish S dit fantastische tweetal. En het feest wordt dus nu nog mooier. Van de Coupé en de Volante worden ieder 99 exemplaren gebouwd. Ook de nieuwe Shooting Brake komt in een oplage van 99 stuks beschikbaar. De Speedster is met 28 stuks nog zeldzamer. 

Daklijn

Aston Martin werkt al zo’n 60 jaar samen met Zagato. De kenmerken die Zagato steeds terug laat komen in zijn ontwerpen zijn een sterk aflopende daklijn met zijn zogeheten “Double Bubble” dak, de enkele achterlichtunits en de “afgeknepen” vorm van de achterkant. Zo ook bij de Aston Martin Vanquish Zagato Coupé. De vorm van het dak met die 2 bobbels stamt al uit de jaren ’50, Zagato ontwierp toen ook auto’s voor de racesport en doordat de rijders helmen droegen was het noodzakelijk om het dak op te hogen boven de zitplaatsen. Vanaf die tijd is het een soort “handtekening” van Zagato.

Speedster

Van de Aston Martin Vanquish Zagato Speedster worden maar 28 exemplaren gebouwd en die zijn door snelle kopers al weggekocht. Door de beperkte oplage is de koper gegarandeerd van een succesvol beleggingsobject. De kans dat je er eentje op de A1 richting Amsterdam tegenkomt is dan ook zo goed als 0. De Speedster is eigenlijk een opgeruigde versie van de Volante. Het design oogt wat agressiever en met name de dubbele bubbel achter de stoelen valt op. Overigens gaat BMW dit kopiëren in de nog komende BMW Z4/Z5. De Speedster heeft in tegenstelling tot de Vanquish Zagato Volante geen cabriodak. De carrosserie is, zoals bij alle Vanquish Zagato’s van carbon fiber gemaakt en daardoor zo licht mogelijk gehouden.

Shooting Brake

Van de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake is nog maar 1 foto gepubliceerd en er zijn nog geen detailspecificaties bekend gemaakt. Het is ondanks z’n langgerekte, bijzondere, koetswerk, toch een tweezitter. Volgens Aston Martin is de auto een soort super praktische GT. Op het glazen dak herkennen we uiteraard weer de “Double Bubble” van Zagato. De Shooting Brake lijkt wel wat op een Ferrari GTC4 Lusso, maar dan veel spannender.

Motor

De gehele Vanquish Zagato familie heeft onder de motorkap dezelfde 600 pk sterke 6,0-liter V12 motor. Het is de wat aangescherpte atmosferische motor van de Vanquish S. De topsnelheid bedraagt 320 km/h en de sprint naar 100 km/h gaat in 3,5 seconden.

Een Aston Martin is niet goedkoop en een Zagato uitvoering al helemaal niet. De Vanquish Zagato Coupé kostte in Nederland zo’n 560.000 euro, exclusief belastingen. De prijzen van de Speedster en de Shooting Brake zijn niet bekend gemaakt. Er zijn ook nog geen bewegende beelden van, het bijgaande filmpje is van de Vanquish Zagato Coupé.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!