Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin DB12 Volante

Een paar maanden geleden lanceerde Aston Martin de nieuwe DB12 Coupé, het dan ook niet uitblijven dat ook de open versie het levenslicht ziet. Volgens traditie geeft Aston Martin z’n open sportwagens de toevoeging Volante mee, dus voluit Aston Martin DB12 Volante. Deze week is de DB12 Volante te zien op de Monterey Car Week in Californië en komend weekend in het exclusieve clubhuis Aston Martin Club 1913 op het Pebble Beach Concours D’Elegance in Monterey, Californië. Als groot fan van het merk Aston Martin laten we jullie natuurlijk nu al de eerste beelden van de DB12 Volante zien.

De historie van de Volantes

Zoals boven al genoemd: Aston Martin heeft een hele historie opgebouwd met z’n Volantes. Het begon al in 1965 toen de eerste Volante op de weg verscheen. Altijd waren het open modellen met een opwindende combi van spectaculaire snelheid met geopend dak en ultraluxe comfort. De eerste leveringen van de Aston Martin DB12 Volante staan gepland in het vierde kwartaal van 2023. 

De buitenkant

De bijzonder mooie buitenkant van de open DB12 lijkt veel op z’n voorganger, de DB11 Volante. Die DB 12 is eigenlijk ook een verdere doorontwikkeling, of facelift van de DB11. Wel zijn er natuurlijk aanpassingen, zo is de DB12 een stuk stijver dan z’n voorganger en dat komt de rij-eigenschappen ten goede. Verder is er een nieuwe generatie intelligente adaptieve dempers aangebracht.

Het ontwerp van het elektrisch opvouwbare dak is zodanig dat het zich opvouwt en verbergt onder een harde tonneau, zodat het helemaal onzichtbaar wordt en de gestrekte lijn van de auto niet verstoort. Het is een stoffen dakkap met acht lagen isolatie, zodat het interieurcomfort niet afwijkt van die van de gesloten DB12 Coupé. De buitenkap is te kiezen uit vier kleuren: zwart, rood, blauw en een combinatie zwart/zilver. Standaard zijn 21 inch gesmede, lichtmetalen, velgen gemonteerd met “AML” gecodeerde Michelin Pilot S 5-banden, speciaal voor Aston Martin gemaakt.

De binnenkant

Het interieur van de DB12 Volante is ten opzichte van de DB11 Volante geheel nieuw ontworpen. Uiteraard is er nog steeds sprake van ultra-luxe, topkwaliteit van gebruikte materialen en afwerking. Ten opzichte van de gesloten Coupé-uitvoering van de DB12 zijn het houtfineer of koolstofvezelpanelen op de rugleuningen afgestemd op de inleg van de deurbekleding, dit voor een mooier visueel plaatje als de dak opgevouwen is.

Er is een Bowers & Wilkins hifi surround sound geluidsysteem aangebracht met 12-luidsprekers, en een nieuw infotainmentsysteem met 10,25 inch Pure Black touchscreen. Gelukkig zijn niet alle bedieningscomponenten weggewerkt achter touchscreens, fysieke schakelaars zijn er voor versnelling, verwarming en ventilatie. Er is ook een nieuw navigatiesysteem aanwezig, met 3D-mapping en satellietweergave. Apple CarPlay en Android Auto zijn uiteraard ook aanwezig.

De motor

De enige leverbare aandrijfbron van de Aston Martin DB12 Volante is een 680 pk sterke 4.0 liter Twin-Turbo V8-motor van Mercedes-AMG. Hiermee sprint de auto in 3,6 seconden naar de 100 km/h en dan door naar z’n topsnelheid van 325 km/h. Deze prestaties zijn gelijk aan die van de  DB12 Coupé. 

De motor is gekoppeld aan een achttraps automaat van ZF, die afhankelijk van de keuze uit vijf rijmodi, alert een reeks aan schakelstrategieën kan uitvoeren.

Aston Martin DB12 Volante-2
Aston Martin DB12 Volante-5
Aston Martin DB12 Volante-3
Aston Martin DB12 Volante-4
Aston Martin DB12 Volante-6
Aston Martin DB12 Volante-7

Meer informatie over de Aston Martin DB12 Volante vind je hier.