Aston Martin DBX

Ook Aston Martin ontwikkelt een SUV model om de concurrentie aan te kunnen gaan met Porsche, Maserati en Lamborghini. Niet dat de verkopen van Aston Martin tegenwoordig onder peil zijn, integendeel, het afgelopen 3e kwartaal bezorgde de sportwagenfabrikant ten opzichte van een jaar geleden een verdubbeling van het aantal verkopen. Maar om op de langere termijn te kunnen overleven is een SUV in het modellenaanbod noodzakelijk. Aston Martin is al een tijd bezig met de ontwikkeling van een SUV voor het hoogste segment.

Al in 2015 werd er een concept gepresenteerd, de Aston Martin DBX. De vormgeving van deze auto was heel bijzonder, een soort verhoogde coupé sportwagen. Nu Aston Martin deze week de eerste beelden toonde van het doorontwikkelde concept blijkt dat het uiterlijk compleet gewijzigd is in een min of meer conventioneel SUV design. Is dit jammer? Ja, eigenlijk wel, want waarin verschilt dan een DBX met een Bentley Bentayga of een Maserati Levante? In ieder geval onder de motorkap, dat is wel duidelijk. Wat dat betreft wordt de nieuwe Aston Martin DBX leverbaar met de bekende 4.0-liter twinturbo V8 van Mercedes-AMG en de zelfontwikkelde 5.2-liter twinturbo V12 die ook in de  DB11 en DBS Superleggera zit.

Geen elektrische uitvoering

Vooralsnog staat er geen elektrisch aangedreven DBX op de agenda. Wie weet later, want het is de bedoeling dat de Aston Martin wordt geproduceerd in de St. Athan-fabriek in Wales en dat is de locatie waar alle toekomstige geëlektrificeerde modellen van Aston Martin vandaan zullen komen. 

Intensief testen

De ontwikkeling van de DBS is zover gereed, dat nu de zwaarste testen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een rallyparcours in Wales, helse vrieskou in het noorden van Europa, brandende woestijnhitte in Death Valley en het beruchte Nürburgring Nordschleife circuit. De bijgaande foto’s van de Aston Martin DBX zijn gemaakt op de Sweet Lamb-rallystage in Wales en tonen, als je door het camouflagemateriaal heen kijkt, al aardig het definitieve design. De achterkant van de vierwielaandrijver blijft nog wel even een verrassing, die ziet er nu nog ongeloofwaardig uit. Grote vraag is natuurlijk of het de relatief kleine sportwagenfabrikant Aston Martin lukt om er ook een serieuze off-roader van te maken. Op de beelden heeft de DBX nog conventionele zijspiegels, in de definitieve versie zullen die vervangen zijn door camera’s.

Wanneer gereed?

De productieversie van de DBX wordt in het vierde kwartaal van 2019 verwacht, nog een jaar om er voor te sparen dus….

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!