vakantievilla’s-6

6 vakantievilla’s voor wijnliefhebbers op Sicilië, Corsica en Zakynthos

Nog geen idee waar jij je zomervakantie gaat doorbrengen? Als jij een echte wijnliefhebber bent, dan hebben wij een mooi lijstje vakantievilla’s op Sicilië, Corsica en Zakynthos voor jou verzameld. Hier slaap je tussen de wijngaarden en drink je eilandwijn onder de pergola.

vakantievilla’s-3

Linera op Sicilië, Italië

De eerste optie op ons lijstje vakantievilla’s ligt in het oosten van Sicilië staat Linera, een prachtige vakantievilla in een oud wijnhuis uit 1860. De eigenaar houdt van design en vintage en dat zie je overal terug. De moderne accessoires blenden met gemak met de antieke familiestukken en originele mid-century kunst. De villa ligt prachtig tussen de Etna en de Ionische Zee in, een paar kilometer buiten het dorp Santa Venerina, en is het perfecte uitgangspunt om de wijnhuizen rond de vulkaan te ontdekken. In het gebied worden, door de unieke terroir, hoogstaande Italiaanse wijnen gemaakt. Je kunt natuurlijk op eigen houtje producenten als Barone di Villagrande of Planeta Sciaranuova bezoeken, maar er zijn ook tours en wijnproeverijen te boeken.

vakantievilla’s-5

Artelia op Zakynthos, Griekenland

Artelia ligt op een prachtige panoramische positie in het zuidwesten van Zakynthos en biedt een betoverend uitzicht over het nationale zeepark van Zakynthos, het idyllische eilandje Marathonissi en een 6 km lang stuk zandstrand waar zeeschildpadden hun eieren komen leggen. De villa ligt te midden van een privé-landgoed van 250 hectare met stallen, een manège van zeldzame paardenrassen en wijngaarden. Hier zit je dus aan de bron van de teelt van de lokale witte druivenrassen Pavlos en Gustolidi. De zandstranden, kristalheldere baaien, gastvrije taverna’s en karaktervolle dorpjes liggen binnen handbereik. Wie er in slaagt zich los te rukken van de dromerige villa bovenaan de heuvel, heeft meer dan genoeg te zien en te beleven.

vakantievilla’s-1

Rocca delle Tre Contrade op Sicilië, Italië

Rocca delle Tre Contrade werd ooit omringd door wijngaarden. De aristocratische landeigenaren bouwden er in 1850 een huis voor tijdens de oogst. Het heeft vanaf de jaren zestig leeggestaan, totdat de huidige eigenaren het zestien jaar geleden overkochten en volledig restaureerden. De renovatie werd uitgevoerd met traditionele methoden en materialen, zoals lavasteen, lokaal pleisterwerk op zandbasis en antieke dakpannen. De luxevilla ligt aan de voet van de Etna en is omgeven door wijngaarden en wijnhuizen. Er zijn verschillende mogelijkheden in de regio voor wijntours en proeverijen, maar thuis een flesje opentrekken gaat net zo makkelijk – Rocca delle Tre Contrade heeft namelijk een eigen wijnkelder.

vakantievilla’s-4

Angheli op Sicilië, Italië

Angheli is een Griekse naam en dat is niet zo vreemd op Sicilië aangezien dit eiland onderdeel was van het gebied Magna Graecia, Groot-Griekenland. Maar Angheli is ook de naam van een van de eigenaren en de naam van de vintage van wijnhuis Donnafugata, dat weer eigendom is van de oom en tante van Angheli. De vintage wordt gemaakt van lokale merlot- en cabernet sauvignon-druiven en drinkt heerlijk weg met een goede spaghetti al ragù. De villa ligt slechts een paar kilometer buiten Menfi, een wijnstad omgeven door met wijnranken begroeide heuvels en olijfgaarden. Het heeft zelfs een eigen kleine wijngaard waar je fijne avondwandelingen kunt maken met een glas wijn in de hand.

vakantievilla’s-2

Villa Liccia op Corsica, Frankrijk

De Corsicaanse wijnbouw gaat meer dan 2500 jaar terug, toen Fenicische kolonisten de eerste wijnstokken plantten. In de jaren 70 werd er veel slechte wijn gemaakt op Corsica en er was overproductie. Een doorn in het oog van de overheid, die in de jaren 80 besloot het merendeel van de wijnhuizen te sluiten en de gaarden te vernietigen. Vervolgens werd de wijnbranche weer van begin af aan opgebouwd, waarbij de kwaliteit werd (en wordt) gecontroleerd door de regering. Inmiddels zijn er negen wijngebieden op Corsica, met in het zuiden, vlakbij Villa Liccia, het gebied Sartène. Hier kun je heerlijke flesjes wijn op de kop tikken om vervolgens op te drinken bij de villa die uitnodigt om de dagen en avonden voornamelijk buiten door te brengen.

vakantievilla’s-6

Katalania op Zakynthos, Griekenland

En dan zijn we aangekomen bij het laatste pareltje op ons lijstje luxe vakantievilla’s. Deze villa ligt op een heuveltop in het rustige landschap van het zuidoostelijke voorgebergte van Zakynthos. Omgeven door dichte bossen die tot aan de kust groeien en dichtbij verscholen zandstrandjes en gezellige tavernes. Grote kans dat je daar een verdea kan bestellen. Verdea is een typische witte eilandwijn die al sinds 1800 wordt gemaakt van de lokale druivenrassen skiadopoulo, katsakoulis en pavlos. De tafelwijn heeft een plezierig zuurtje en is een lekkere doordrinker. Een andere lokale druivensoort is de avgoustiatis waarmee ze op Zakynthos wijnen maken met dieprode kleur, zachte tannines en een hoog zuurgehalte. Grote kans dat de wijn in je glas door een vriend of familielid van eigenaar van de taverne is gemaakt.

Wil je meer informatie over deze vakantievilla’s? Ze zijn te huur via luxevillaspecialist The Thinking Traveller: www.thethinkingtraveller.com.