presenteren-missers

5 dingen om te doen voor een grote presentatie

1. Kill your darlings

Neem je presentatie-sheets nogmaals door en schrap alle tekst die niet absoluut essentieel is voor je verhaal. Beperk je tot kernwoorden en woordgroepjes. Zo houd je je sheets zo clean mogelijk, je verhaal kort en bondig en behoud je de aandacht van je publiek het langst. Volledige zinnen op je sheets zorgen ervoor dat je publiek gaat lezen en lezende mensen luisteren niet naar wat jij vertelt.

2. Oefen, oefen, oefen

Neem niet alleen je sheets door, oefen je volledig presentatie ook hardop. Zo sta je tijdens je daadwerkelijke presentatie een stuk zelfverzekerder op je benen, dat straal je uit naar je publiek en maakt je verhaal sterker.

3. Research je publiek

Wie is je publiek? Neem de tijd om te onderzoeken wie er precies komen luisteren naar je presentatie. Zo kun je je publiek specifieker toespreken door voor hen relevante voorbeelden aan te halen en kun je je beter voorbereiden op eventuele vragen die gesteld kunnen gaan worden.

4. Houd het nieuws in de gaten

Zorg dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws dat eventueel van invloed zou kunnen zijn op het onderwerp van je presentatie. Dit kun je meenemen in je verhaal en maakt het geheel zo actueel mogelijk.

5. Bereid je voor op vragen

Welke vragen zou je publiek kunnen stellen naar aanleiding van je presentatie? Stel deze vraag aan jezelf of aan een onafhankelijk persoon. Dit zorgt er niet alleen voor dat je beter voorbereid antwoord kunt geven, het kan ook eventuele gaten in je verhaal naar voren laten komen waar je nu nog op kunt anticiperen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!