Zoete aardappel: gezondheidsfeitjes die je nog niet wist!

Dayna Smith heeft een grote passie voor gezond eten. Sinds kort is ze haar eigen blog begonnen, wat een uitlaat klep is voor haar vier passies; gezonde voeding, haarverzorging, reizen en muziek. Tevens heeft ze een tijd lang bij een sportschool gewerkt, waardoor ze een gezonde en fitte lifestyle nastreeft. Wij vinden het ontzettend leuk dat zij iedere twee weken een Food artikel voor Lifestyle NWS schrijft!

Zoete aardappel

Vroeger als kind, aten we thuis met regelmaat gebakken, gekookte, gepureerde en gestampte aardappelen. Als het echt feest was, werden er van die oh zo bekende aardappelen heerlijke dikke frietjes gesneden. Nu ik ouder ben en mijn smaak zich verder heeft ontwikkeld, heeft de zoete aardappel mijn hart veroverd. Voordat ik de zoete aardappel de hemel in prijs, wil ik even kwijt dat het officieel gezien geen ‘echte’ aardappel is. Ze behoren namelijk tot de windefamilie; zetmeelhoudende knollen die tot groente behoren. Zoete aardappel behoort nog steeds tot een van de ondergewaardeerde ‘geheime superfoods’ maar na het lezen van dit artikel hoop ik jullie ervan te hebben overtuigd dat zoete aardappel naast veelzijdig ook nog eens super healthy is!

De laatste paar jaar wordt steeds duidelijker hoe belangrijk een gezonde levensstijl en gezond eten is. Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met de zoete aardappel-gekte en mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt na het lezen van een artikel op Lifehack.org, waarin wordt beweerd dat de zoete aardappel gezondheidsvoordelen bevat die niemand eerder wist. Je begrijpt dat ik dit nader wilde onderzoeken…

Waarschijnlijk wisten jullie al dat zoete aardappel vol met kalium, calcium en magnesium zit, maar ze hebben ook maar liefst 1,5 keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. Naast dat, is mijn zoete vriend een bron vol vitamine A, C en B6. Deze vitamines dragen bij aan goed zicht, een sterk immuunsysteem, verteersysteem en aan een stralende huid! Maar er is meer:

Suiker pieken en dalen

Ze houden je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel doordat ze een lage glycemic index (GI) hebben. GI is een maatstaaf om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Cholesterol verlagend

Gebakken, gestoomd of gekookte zoete aardappelen zijn super om transvetten te reduceren in je dieet. Een medium grote zoete aardappel bevat maar 100 calorieën waarvan 0.17 gr vet. Het geheim is natuurlijk om er geen sausen, mayonaise, boter of andere heerlijke zonden aan toe te voegen. Kies liever voor specerijen en/of chili’s.

Vergeet de blaadjes niet!

Velen weten niet dat de groene blaadjes van de zoete aardappel zeer voedzaam zijn. Ze bevatten zelfs meer ijzer, vitamine C en K en kalium dan de zoete aardappel zelf!

Mooie bijkomstigheid

De zoete aardappel is een van de producten die je gerust non-biologisch kunt kopen. Ook nog eens goed voor je portemonnee dus. Heb je overigens geen idee wat je allemaal kunt maken met zoete aardappel? Check dan even dit recept, een absolute favoriet van onze hoofdredactrice Danielle.

Nu de wintertijd officieel is begonnen, ben ik super enthousiast geworden om deze zoete lekkernij op alle mogelijke manieren klaar te maken! Wat vinden jullie van de sweet potato?

Bron: Lifehack.org
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!