Toyota Tacozilla

Toyota Tacozilla

In Europa heeft Toyota niet zoveel op het gebied van pick-up trucks in z’n showrooms staan. Oke, de Hilux natuurlijk, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Hoe anders is dat in het pick-up trucks gekke USA. Hier hebben dit soort modellen zo’n beetje de hoogste verkoopaantallen. Op de op dit moment lopende SEMA (Specialty Equipment Marketing Association) beurs in Las Vegas, Nevada (2-5 november) showt Toyota een wel heel speciaal model van een kleine camper, gebouwd op een stoere Toyota Tacoma, genaamd Toyota Tacozilla. Eigenlijk is het een soort rijdend mini-huisje. Alles wat je nodig hebt voor twee mensen is aan boord. Denk aan een wc, douche, kookapparatuur, bed, koelkast en airco en verwarming. Hoewel de Tacozilla camper een Amerikaans feestje is, vinden we het toch leuk om jullie de beelden ervan te tonen.

De moderne versie van een camperlegende

Het team van de Toyota Motorsports Garage heeft de Toyota Tacozilla ontworpen en gebouwd. Als uitgangspunt namen ze de Amerikaanse Toyota-campers uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Mateloos populair onder jonge kampeerders was toen de Toyota Chinook. Het marketingteam van Toyota dacht dat het een goed idee zou zijn om een moderne versie van deze camperlegende te maken. 

De buitenkant

De Tacozilla is gebouwd op het pick-uptruck chassis van een Toyota Tacoma TRD Sport. De cabine is intact gehouden en op de achterkant is het campergedeelte gebouwd. Om de Tacozilla ook off-road z’n mannetje te laten staan is de overhang aan de achterkant heel beperkt gehouden zodat hellingen makkelijk genomen kunnen worden. De Tacozilla heeft onmiskenbaar wat retrokenmerken met die bruine en oranje tinten uit de jaren ’70 en ’80  aan de buitenkant. Er is veel werk van gemaakt om de Tacozilla een stoer uiterlijk te geven.

De binnenkant

Het is ongelooflijk knap van de ontwerpers om van de Tacozilla zo’n microhuisje op wielen te maken. Het interieur is volledig geïsoleerd, met de verwarming aan erg comfortabel en qua design mooi om te zien. De teakhouten vloer doet aan die van een jacht denken, de badkamer is compleet met heerlijk warme douche, het keukentje is voorzien van fornuis en gootsteen, de eettafel kan tegen de wand opgeklapt worden voor meer zitruimte. De slaapruimte is geschikt voor 2 personen. De Tacozilla is voor de elektrische apparatuur voorzien van een aanvullend accupakket. Voor extra gemak is er een doorgang van de cockpit van de truck naar het campergedeelte.

De aandrijving

De Toyota Tacozilla heeft de motor van een Tacoma TRD Sport, een 278 pk sterke 3,5-liter V6. De Tacozilla heeft vierwielaandrijving en handgeschakelde transmissie.

De Toyota Tacozilla is speciaal als one-off gemaakt voor de SEMA beurs, maar zoals vaak gebeurt met conceptauto’s, zal hij bij voldoende enthousiaste reacties alsnog in productie worden genomen. In de USA zal er zeker een markt voor zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat er ook in Europa festivalgangers en camper-enthousiastelingen zullen zijn die een Toyota Tacozilla wel zien zitten.

Toyota Tacozilla-2
Toyota Tacozilla-3
Toyota Tacozilla-4
Toyota Tacozilla-5-1
Toyota Tacozilla-7-2
Toyota Tacozilla-8
Toyota Tacozilla-6-1

Voor meer informatie over de Toyota Tacozilla kijk je op de website van Toyota US.