eerste motorkleding

Tips voor het kopen van je eerste motorkleding

Het is eindelijk zover, iets wat je eigenlijk al jaren wilde doen wordt eindelijk werkelijkheid: je eerste motorrijles staat op de agenda! Uiteraard moet je hiervoor gepaste motorkleding kopen. Hierbij moet je allereerst rekening houden met het weer. In de winter draag je andere motorkleding dan in de zomer. Voor regen heb je een aanvullend regenpak nodig, of motorthermokleding wanneer het koud en nat is. Wij leggen je in dit artikel uit waar je allemaal op moet letten bij het uitzoeken van je eerste motorkleding. 

Motorpak

Wanneer je voor je eerste motorkleding in één keer klaar wil zijn met alles wat je nodig hebt (exclusief de helm), dan kun je het beste voor een motorpak kiezen. Je hebt hierbij meestal de keuze tussen een motorpak gemaakt van textiel of vervaardigd uit leer. Wanneer je het motorrijden echt als een pleziertje in je vrije tijd ziet en je dus niet van plan bent je motor dagelijks te gebruiken, kun je het beste kiezen voor een textiel motorpak. Textiel is over het algemeen ook comfortabeler om te dragen dan een uitvoering in leer. Mocht je echter beter beschermd willen worden door je motorpak, dan is het aan te raden om voor leer te gaan. Leer biedt namelijk altijd de beste bescherming in het geval van aanrijdingen of een valpartij.

Motorjas

Is een motorpak een beetje too much voor jou? Dan kun je ook een losse motorjas kopen. Naast de mate van bescherming, is het ook van belang om te kijken in hoeverre het materiaal van de motorjas ventileert. Een goede ventilatie is fijn tijdens de warme maanden, bovendien vergroot het je aerodynamica. Daarnaast is het van belang om te kijken wat voor motorrijder je bent. Rijd je graag off road en maak je lange reizen? Dan is goede bescherming van belang. Ben je echter van plan om vooral korte ritjes te maken door de stad? Dan kan een simpel sportjack al volstaan. Tot slot moet je je er natuurlijk gewoon prettig in voelen, zowel qua materiaal als qua uiterlijk.

Motorbroek

Wanneer je daarnaast op zoek bent naar een losse motorbroek, kun je wederom kiezen voor een leren exemplaar, of eentje van textiel. Hierbij geldt hetzelfde als bij alle eerder besproken motorkleding: leer beschermd het beste, textiel zit vaak comfortabeler. Daarnaast is het zo dat textiele motorbroeken vaak zijn voorzien is van een GORE-TEX membraan. Dit waterdichte, maar ademende membraan, houdt water en vocht buiten je broek en zorgt er ook voor dat je broek tijdens de zomer goed geventileerd wordt.

Motorkleding voor natte en donkere omstandigheden

Helaas kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een flinke regenbui tijdens een motorrit, zeker in Nederland. In dat geval wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Wanneer je op zoek bent naar regenkleding, kunnen wij je alle textielvarianten met het eerder benoemde GORE-TEX membraan aanraden. Dit membraan is waterwerend en ventilerend, hierdoor wordt je dus op een optimale manier beschermd tegen de regen. En heb jij het snel koud? Dan kun je zelfs kiezen voor motorthermokleding. Rijd je juist op droge warme dagen? Dan zorgt het GORE-TEX membraan ervoor dat je niet oververhit raakt door de goede ventilatie. 

Tot slot kunnen wij niet goed genoeg benadrukken dat je als motorrijder altijd kwetsbaar bent op de weg en dat het dus van het grootste belang is dat je zichtbaar bent voor je medeweggebruikers.  Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is door gebruik te maken van neonvesten en reflectie-accessoires. De felle kleuren en de reflectoren zorgen ervoor dat je altijd, ook in het donker goed zichtbaar bent. 

Heb jij je eerste motorkleding binnen? Dan wensen wij je veel plezier met je eerste motorrijles en alle ritjes die hierop gaan volgen. Of je nu kiest voor een variant op twee wielen of je vindt dat slechts één wiel wel genoeg is…