verzorging van lelies

Tips voor de verzorging van lelies

Dankzij de prachtige bloemen zijn lelies een van de meest gracieuze bloemen. Maar hoe geniet je zo lang als mogelijk van deze schoonheden? Hierbij een aantal belangrijke tips voor de verzorging van lelies.

Zuiverheid en onschuld

De lelie stond in de middeleeuwen symbool voor de heilige maagd Maria en daardoor voor zuiverheid en onschuld. Vrouwen die lelies droegen, werden dan ook op een voetstuk gezet. Tegenwoordig wordt de lelie nog steeds geassocieerd met dezelfde symboliek, maar mag de bloem vooral zelf op een voetstuk staan.

Opvallende verschijning

De imposante bloemen met een diameter van 7 tot wel 25 centimeter maken de lelies tot een opvallende verschijning. Er is voor iedereen wel een lelie te vinden: je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren, maar ook uit geurloze, licht geurende of sterk geurende soorten. Een groot deel heeft gekleurde strepen, randen of stippen. En wist je dat er ook stuifmeelloze lelies bestaan?

De verzorging van lelies

Nadat de lelies zijn gekocht, is het zaak om er zo lang mogelijk van te genieten. Met deze tips voor een goede verzorging van lelies, schitteren ze gegarandeerd tien dagen of zelfs langer.

  1. Kies lelies met bloemknoppen die net beginnen te ontluiken.
  2. Verwijder de onderste bladeren van het gedeelte van de steel dat onder water komt te staan. In water hangend blad gaat rotten, waardoor het gaat ruiken en de lelies minder lang mooi blijven.
  3. Snijd de stelen met een scherp mesje zo schuin mogelijk af. Hoe korter de stengel, hoe langer de lelie meegaat.
  4. Zet de lelies direct na het afsnijden in een vaas met handwarm water en snijbloemenvoedsel. Zorg dat de vaas schoon is door deze met bleek of afwasmiddel te reinigen.
  5. Ververs het water zo nu en dan zodat schimmel geen kans krijgt om te groeien en het water helder blijft.
  6. Zet het boeket uit de buurt van rijp fruit zoals bananen. Fruit stoot ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verwelken.
  7. Heb je een stuifmeelvlek? Deze verwijder je makkelijk met een stukje plakband.

verzorging van lelies

verzorging van lelies

verzorging van lelies

verzorging van lelies

verzorging van lelies

Kijk voor meer informatie over bolbloemen op www.ilysays.com

Images: iBulb
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!