batterij besparen

Tips om de batterij van je telefoon te besparen

Het is meestal het eerste signaal dat je telefoon aan vervanging toe is; de batterij gaat steeds korter mee. Maar wist jij dat dit helemaal niet het einde van je telefoon hoeft te betekenen? Er is namelijk een flink aantal tips die je kunt toepassen om de batterij van je telefoon te besparen en ervoor te zorgen dat je het vervangen van je batterij of je hele telefoon kunt uitstellen. Door slim gebruik hou je de batterij in topconditie. Wij gingen langs bij ThePhoneLab aan de Beethovenstraat in Amsterdam – Zuid, en vroegen shopmanager Job de beste tips voor het besparen van de levensduur van je telefoonbatterij.

Tips voor het toestel zelf

Het is belangrijk om je telefoon zo schoon mogelijk te houden, neem dus af en toe de tijd voor een fysieke schoonmaak van je toestel om stof en/of zand te verwijderen.

Voorkom extreem warme en koude temperaturen. Het is namelijk zo dat wanneer je telefoon blootgesteld wordt aan extremere temperaturen, de batterij veel eerder gaat slijten. Je telefoon in de volle zon laten liggen is dus een heel slecht idee. 

Het schoonmaken van je toestel kun je doen met behulp van een kleine tandenborstel, hiermee kun je het stof en vuil uit je oplaadpoort verwijderen en je microfoon stofvrij maken. Wist jij trouwens dat je je telefoon ook geheel kosteloos kunt laten schoonmaken bij de ThePhoneLab? Wij gingen hiervoor langs bij hun filiaal aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

Tips voor het opladen van de batterij van je telefoon

Laat jij je telefoon aan de oplaadkabel hangen tot je telefoon helemaal opgeladen is? Dit is niet goed voor je batterij, het zorgt namelijk voor slijtage. Het is het beste om je telefoon niet op te laden tot 100% en daarnaast ook niet helemaal leeg te laten lopen tot 0%. Het is het beste voor de batterij van je telefoon om de batterij zoveel mogelijk tussen de 20% en 80% te houden.

Daarnaast is het voor iPhone-gebruikers een goede tip om de functie ‘geoptimaliseerd laden’ aan te zetten. Deze functie leert zichzelf informatie over jouw specifieke oplaadroutine en laadt de batterij van je telefoon pas verder dan 80% wanneer je dat echt nodig hebt. Wanneer het bijvoorbeeld gebruikelijk is voor jou om je telefoon ’s nachts in de lader te laten, laadt hij pas verder dan 80% vlak voordat je normaliter wakker zou worden.

Tot slot is het natuurlijk van belang dat je altijd gebruik maakt van een officiële lader. Goedkopere laders missen soms een chip die de veiligheid waarborgt. Dit kan ervoor zorgen dat je telefoon te lang doorlaadt of opgeladen wordt onder een te hoge spanning.

Besparingstips tijdens het gebruik

Zet je telefoon standaard op de energiebesparende stand. Zo houdt je batterij het uren langer vol per dag. Daarnaast word je ook niet de hele dag gestoord met onnodige meldingen die je eigenlijk alleen maar afleiden van de belangrijke zaken waar je je gedurende de dag mee bezig wil houden.

Daarnaast is het een tip om lopende apps op de achtergrond zoveel mogelijk te sluiten. Zonder dat je het in de gaten hebt, kunnen dat er veel zijn en dat vreet heel veel onnodige energie van je telefoonbatterij.

Je telefoonbatterij kalibreren

Geeft jouw telefoonbatterij volgens jou niet meer het juiste laadpercentage aan? Dan is er ook nog de optie om de batterij te kalibreren, dit is een soort reset. Het zorgt ervoor dat je telefoon of je tablet beter in kan schatten welk batterijpercentage je batterij nog heeft. 

De batterij kalibreren doe je als volgt:

  • Laat je telefoon eenmalig helemaal leeglopen totdat hij zichzelf uitschakelt.
  • Sluit de telefoon aan op energiebron door middel van een originele lader.
  • Voer een harde reset uit.
  • Laad de batterij op tot 100%.
  • Nadat de batterij 100% heeft bereikt, laat je hem nog 60-90 minuten aan de oplader zitten.
  • Je batterij is nu gekalibreerd.

Is dit verhaal voor jou te technisch of heb je andere vragen of wil je je batterij toch laten vervangen? Dan kun je altijd terecht bij één van de vestigingen van ThePhoneLab in Amsterdam.