stamroos

Stamroos snoeien en verzorgen

Normale rozen zijn al prachtig maar met stamrozen haal je niet alleen kleur, maar ook hoogteverschil in je tuin of op je balkon. Stamrozen vragen om ondersteuning, snoei en bemesting. Met de juiste aandacht, blijven ze prachtig mooi in vorm. De stamroos snoeien en verzorgen, hoe kun je dit het beste aanpakken? Wij vertellen je er alles over!

Elegant

Stamrozen zijn op een sterke, lange onderstam geënt. Zo’n stam groeit in de dikte, maar niet in de lengte. Ze zijn er in verschillende hoogtes, van zo’n 50 cm tot wel 1,5 meter. Stamrozen kunnen rozen uit alle groepen zijn, zoals trosrozen en grootbloemige rozen. Zelfs klimrozen die elegant naar beneden hangen, in een treurvorm. Bindt de stam aan een stok of paal vast, want de kroon wordt met al die bloemen best zwaar.

Stamroos snoeien

De stamroos snoeien doe je in maart, na de vorst. Bij treurrozen knip je alleen de toppen af van de takken die te lang worden. De andere stamrozen snoei je op dezelfde manier als ‘gewone’ rozen:

  • Knip dode en dunne takken weg;
  • Knip de resterende takken iets boven het 2e of 3e oog (plaats waar blad zat, in de vorm van een smiley) terug. Je kunt de takken ook op 5 tot 7 centimeter terugknippen. Reken de centimeters vanaf de ent- of oculatieplaats, dit is de verdikte knobbel boven de stam waar de vertakking begint.
  • Als er al nieuwe scheuten zitten, snoei je die gewoon weg; je roos groeit vanzelf weer uit. Door het snoeien van je stamroos krijg je de mooie bolvorm terug, die voor je het weet weer uitbundig bloeit!

Tips

  • Stamrozen groeien prima in potten.
  • Bemest in het voorjaar én in juli met organische mest. Laat je bij het verkooppunt voorlichten.
  • Snoei je stamroos voor de winter licht terug op zo’n 40 cm vanuit de entplaats.  
  • Bescherm de entplaats bij strenge vorst (= kouder dan -5 graden), bijvoorbeeld met vliesdoek, stro of coniferentakken.  

Kijk op www.roses4gardens.nl voor meer informatie over stamroos snoeien en overige tips.

stamroos-4
stamroos-2
stamroos-3
Beeld: Roses4Garden