yano

Restaurant YANO in Rotterdam geopend

Op 2 november 2022 hebben gastvrouw Britta en chef Yuri Wattimena de deuren van hun restaurant YANO in Rotterdam geopend. Het fine-dining-restaurant is gevestigd aan de Straatweg 114 in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Het is de eerste eigen zaak van het (echt)paar dat ruime ervaring heeft bij Rotterdamse restaurants in het topsegment. Het restaurant onderscheidt zich door de eigenwijze, wereldse kookstijl waarin internationale smaken als die van de Indische archipel en Zuid-Amerika worden gecombineerd met de Franse keuken. 

Restaurant YANO biedt plaats aan 40 gasten en kijkt aan de voorzijde uit over het water van de Bergsche Plassen. De naam YANO is een samenvoeging van Yara en Noah, de kinderen van Britta en Yuri Wattimena. Yuri Wattimena: “We zijn ontzettend trots dat onze droom in vervulling is gegaan en dat we onze gasten in de watten kunnen leggen volgens onze eigen filosofie. En we zijn blij met de enthousiaste reacties van de gasten in de eerste twee weken. Ze geven ons vertrouwen in de toekomst.”

Eigenwijze wereldse kookstijl

Onderscheidend is de eigenwijze, wereldse kookstijl die zijn basis heeft in de Franse keuken en die gecombineerd wordt met internationale invloeden, waarbij de chef ook zijn Molukse afkomst laat spreken met de rijke smaken uit de Indische Archipel.

Yuri Wattimena (39): “Een voorbeeld hiervan is mijn dessert van cendol met kokos, gula djawa en pandan. In het vegetarische menu combineer ik Hollandse spitskool en bloemkool met tempé en laos. Ook Zuid-Amerika is een van mijn inspiratiebronnen. Zo geef ik langoustine een Zuid-Amerikaanse touch met pipián verde, jalapeño-peper en de zwarte muntsoort huacatay.”

Veel menukeuze

De menukaart van restaurant YANO bestaat uit een à la carte kaart, een lunchmenu van drie gangen
(€45,- en €42,50 voor de vegetarische versie), een uitgeschreven menu van 5 (€90,-) tot 7 gangen en een uitgeschreven vegetarisch menu van 5 (€85,-) tot 7 gangen. 

Interieur in Japandi-stijl

Voor het interieurontwerp tekende Jeroen Smeele van SMEELE Design, die interieurs voor diverse toprestaurants ontwierp. Britta Wattimena (33): “We hebben bewust gekozen voor een elegant, maar ingetogen interieur, omdat alle aandacht uit moet gaan naar wat op het bord ligt en wat in het glas zit.

De stijl is ‘Japandi’, dat een mix is van Japanse en Scandinavische invloeden. Eyecatcher is de muur met de houten panelen die zijn bevestigd op een akoestische achtergrond gemaakt van vilt van gerecyclede petflessen. Een andere eyecatcher worden de zwart-witte trapezelampen die in de nis komen te hangen, die verwachten we in december. Als contrast voor het gebruik van zwart staal in de armaturen van de plafondlampen en de wijnklimaatkasten zijn de stoelen en de bank bekleed met zachte stof.”

Wijnkaart met 250 wijnen

De wijnkaart telt 250 wijnen, waarbij een groot deel ingeruimd is voor Europese wijnen. Britta Wattimena: “De prijzen beginnen bij €45,- en onder de €100,- is er veel keuze, omdat we betaalbaarheid belangrijk vinden. Daarnaast is er veel aandacht voor klassieke wijnstreken als de Franse Bourgogne en het Italiaanse Toscane, waarvan we veel topdomeinen voeren. We zijn er trots op dat we als startend restaurant over zo’n mooie afgewogen kaart beschikken. We serveren geen wijnarrangement, wel zijn er altijd minimaal tien open wijnen en champagne per glas. En voor wie geen of minder alcohol drinkt zijn er diverse alcoholvrije dranken.”

Over Britta en Yuri Wattimena

Britta (33) en Yuri (39) Wattimena hebben ruime ervaring opgedaan bij Rotterdamse toprestaurants. Britta werkte als gastvrouw bij sterrenrestaurants als FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone. Vlak voor restaurant YANO opende bekwaamde ze zich een half jaar bij kaasspeciaalzaak De Kaashoeve in Rotterdam in de wereld van kaas.

Yuri heeft FG Restaurant, Food Labs by François Geurds, Amarone en The Millèn op zijn cv staan, waar hij bij de laatste drie als sous-chef werkte. Op 2 november 2022 opende het paar hun eigen restaurant YANO in Rotterdam.

Algemene informatie restaurant YANO

Restaurant YANO, Straatweg 114, 3051 BM Rotterdam.
Geopend van woensdag tot en met zaterdag voor lunch en diner. 
Website: www.restaurantyano.nl.

Meer restaurants in Rotterdam waar wij over geschreven hebben, vind je hier.

yano-2
fotograaf: Emma Groenenboom
Tekst: Astrid Schreuders