RENAULT 5 DIAMANT

Renault 5 Diamant

De al haast mythische Renault 5 is al weer 50 jaar geleden geïntroduceerd door de Fransen en waarom dan niet nu een mooie showcar ontwikkelen om de herinnering levend te houden? Voilà de Renault 5 Diamant. Eén van de grootste Franse designers van dit moment kreeg de opdracht van Renault om er iets moois van te maken. Pierre Gonalons heeft zich samen met de Renault afdeling Kleuren en Materialen Design, helemaal uitgeleefd op de 5 Diamant. En hoe! Kijk naar de beelden van deze 5 en geniet.

De karakteristieke lijnen en vorm van de originele ‘supercar’ uit 1972

De Renault 5 Diamant heeft de karakteristieke lijnen en vorm van de originele ‘supercar’ uit 1972 behouden, maar onder de motorkap ligt nu een elektromotor. Gonalons haalt zijn invloeden vooral uit sieraden, dus de naam Diamant was al snel gevonden. Het blijft natuurlijk bij 1 exemplaar, dat overigens over een paar weken geveild zal worden. De opbrengst gaat naar het project Give Me 5, een initiatief van Renault om jongere generaties op het gebied van sport en muziek te ondersteunen.

Van de oorspronkelijke Renault 5 werden tussen 1972 en 1984 meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. En dat smaakt naar meer, vandaar dat er ook een splinternieuwe elektrische Renault 5 in 2024 op de markt komt. De Renault 5 Diamant is daar een teaser voor. 

De buitenkant

De Renault 5 Diamant heeft de klassieke lijnen van de originele Renault 5, maar daar blijft het qua vergelijking dan ook bij. De auto is onderhuids helemaal bij de tijd. Je kijkt je ogen uit! Alleen al die verf op de carrosserie; drie laklagen, gemaakt van goudkleurige pigmenten op een roze basis en dan afgewerkt met matte vernis, wat een zeer wisselend effect geeft met goudkleurige reflecties in de zon en een blauwachtige tint in de schaduw. De koplampen zien er uit als twee grote facet geslepen edelstenen die boven de bumper kleven. De brede wielen zijn overgenomen van de Alpine-versie en door Gonalons voorzien van een glimmende zon. Het koetswerk van deze Renault 5 Diamant is verder helemaal strak getrokken. 

De binnenkant

Ook de binnenkant is aangepakt. Op het dashboard zijn drie ronde tellers geplaatst, die de essentiële informatie digitaal weergeven (snelheid, laadniveau, tijdstip). Het interieur is tijdloos gehouden en  voor de infotainment is een plek gereserveerd voor je smartphone. Gonalons heeft de deurhandgrepen en de bedieningen van de elektrische ramen en de versnellingspook voorzien van een soort afgevlakte bol en verguld in licht goud. Het stuurwiel is voorzien van marmer op carbon en het heeft het design van een soort wokkel. Ook de opbergruimte is gemaakt van marmer. De stof op het dashboard is van paardenhaar, de vloermatten van mohairwol. 

De aandrijving

Renault 5 Diamant is 100% elektrisch aangedreven. Prestaties daarvan heeft Renault niet bekend gemaakt. Innovatief is dat de portieren ontgrendeld worden middels een vingerafdruklezer. 

Nieuwe Renault 5

De productieversie van de splinternieuwe elektrische Renault 5, die in 2024 op de markt komt, gaat gebruik maken van het CMF-B-EV-platform van Groupe Renault. En het zou maar zo kunnen dat er ook een super snelle Alpine versie komt. 

RENAULT 5 DIAMANT-2
RENAULT 5 DIAMANT-3
RENAULT 5 DIAMANT-4
RENAULT 5 DIAMANT-5
RENAULT 5 DIAMANT-6
RENAULT 5 DIAMANT-7
RENAULT 5 DIAMANT-8
RENAULT 5 DIAMANT-9
RENAULT 5 DIAMANT-10
RENAULT 5 DIAMANT-11

Kijk voor meer informatie over de Renault 5 Diamant op de website van Renault.