Pininfarina Battista

Pininfarina Battista, elektrische hypercar met ongekende prestaties

Automobili Pininfarina gaat na 89 jaar z’n eerste auto onder eigen naam op de markt brengen: de Pininfarina Battista. Je zou haast zeggen dat die “voorbereidingstijd” wat lang geduurd heeft, maar wat voor een supercar heeft het opgeleverd! Even een paar feitjes: een sprint van 0-100 km/h kost minder dan 2 seconden en de 300 km/h staat na 12 seconden al op de teller. Natuurlijk is de auto all-electric, met een brandstofmotor zouden deze prestaties niet mogelijk zijn. Tijdens het Concours d’Elegance van Pebble Beach, Californië op 15 – 17 augustus wordt de Pininfarina Battista gepresenteerd.

Automobili Pininfarina 

Natuurlijk is het Italiaanse Pininfarina een oude bekende in de automobielindustrie, maar dan als designstudio en bouwer van kleine series bijzondere auto’s voor opdrachtgevers. Battista (bijnaam Pinin) Farina was oprichter van het bedrijf, in 1961 werd zijn achternaam verlengd tot Pininfarina. In het verleden heeft het bedrijf verscheidene fraaie modellen ontworpen onder andere voor Ferrari, Alfa Romeo, Lancia, Peugeot, Fiat en Maserati. Tegenwoordig is Automobili Pininfarina onderdeel van het Indiase bedrijvenconglomeraat Mahindra & Mahindra Limited. Dat bedrijf vond het een goed idee om Pininfarina auto’s onder eigen naam te laten maken. Het is de bedoeling dat Pininfarina binnen een paar jaar uitgroeit tot een serieus automerk van luxueuze auto’s. Te beginnen met de Battista dus, binnen drie jaar volgen nog een volledig elektrische luxe sedan en een SUV.

Battista

De Pininfarina Battista ziet er zowel van buiten als binnen fantastisch uit, maar het meest bijzondere is toch wel die ongekende prestaties van de elektrische aandrijving. Pininfarina gebruikt hiervoor de kennis en produkten van de elektrische autobouwer Rimac. Het platform en de carrosserie produceert Pininfarina zelf. De bedoeling is om 150 exemplaren te maken en daarvan zijn er al 75 verkocht voor een prijs van zo’n 2 miljoen euro per stuk. De aandrijving levert met z’n 120 kWh accu 1.900 pk, voldoende voor een topsnelheid van 350 km/h. Met een volledig opgeladen accu zou je een actieradius hebben van 600 km. Eind 2020 gaat de Pininfarina Battista in productie. De nog komende luxe sedan en SUV zullen tussen de 2 en 4 ton gaan kosten, dit even ter geruststelling…

Pininfarina Battista

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!